Sinds dinsdag verschijnen er berichten in de Nederlandse media over het filmfestival van Nador, een stad in Noord-Marokko zonder bioscoop. En het is niet duidelijk wat er precies aan de hand is, want de berichten spreken elkaar tegen. Op Radio 1 werd gesproken over Nederlands subsidiegeld dat verduisterd is door een Marokkaanse politicus, dat bestemd was voor het filmfestival. Wie die politicus is, werd niet gezegd. De nieuwsradio sprak over een bedrag van 400.000 euro. Hier in de journaalblokken te beluisteren.

In NRC Handelsblad schreef journalist Koen Greven dat het om 40.000 euro ging. Ook werd in dat artikel niet over verduistering gesproken. Greven schrijft dat het filmfestijn Nederland centraal stelde. Daarom waren de acteurs Nasrdin Dchar en Najib Amhali eregasten op het feest en kregen ze iets van een medaille, of zo.

De baas van het filmfestival van Nador schrapte twee weken geleden Nederland als thema. De baas van dat festival zegt in NRC dat hij dat deed vanwege de uitspraken van minister Blok. Wat heeft minister Blok gezegd? Vier maanden (!) geleden zei hij dat de straffen van 20 jaar voor de Rifdemonstranten aan de hoge kant lijken.

Waarom bemoeit een filmfestivalbaas zich met de uitspraken van een Nederlandse minister? En waarom hebben de woorden die vier maanden oud zijn opeens twee weken geleden zo veel effect? Heeft het te maken met de nominatie van Nazzer Zefzafi voor de Sacharovprijs – de mensenrechtenonderscheiding van het Europees Parlement, waar Nederlandse politici en vrijwilligers zich enorm hard voor hebben gemaakt? En als Nederland niet meer centraal staat op het filmfeest, waarom reizen Nederlandse acteurs naar Nador en worden ze alsnog gekroond?

Maar de gekte gaat nog verder. Het filmfestival van Nador heeft een erevoorzitter. Zijn naam is Ahmed Aboutaleb. Hij is burgemeester van Rotterdam. Hij zou een lezing houden op het festijn. In het Algemeen Dagblad stond dit: ‘Dit jaar zou hij de inleiding van het festival verzorgen door te vertellen over Rotterdam voor, in en na de Tweede Wereldoorlog en de Wederopbouw.’

Tweede Wereldoorlog? Begrijpt u het nog?

Omdat het filmfestival van Nador in het nieuws kwam, haastte zijn woordvoerder te zeggen dat meneer Aboutaleb de reis en het verblijf zelf heeft betaald. Waarom?

Over de woordvoerder van de burgemeester gesproken. Vorig jaar 2 juni 2017 werd Aboutaleb benaderd om iets te vinden van de ‘Opstand in de Rif’. De woordvoerder schreef in bizar slecht, onbegrijpelijk Nederlands een briefje terug.

Lees maar.

Het blijft wonderbaarlijk dat de Marokkaans-Nederlandse burgemeester van Rotterdam wel over de Tweede Wereldoorlog wil spreken, maar geen woord zegt over de oorlog die de Marokkaanse overheid jegens haar eigen bevolking voert.

Deze column is eerder verschenen op asisaynan.nl

Vrij Links lijn

Vrij Links is een meerstemmig platform. Tenzij anders vermeld, spreken auteurs op persoonlijke titel.