‘Meisje-zijn maakte van mij een ongelukkig kind,’ zegt Aynur, de moeder van Murat Isik, in Mijn moeders strijd. Een klein boekje, waar desondanks hele werelden in schuilgaan.

Er is de wereld waarin Aynur geboren is, een dorpje zonder stromend water, zonder elektriciteit, ‘ver weg van het gezag in Ankara, de moderniteiten van Istanbul en de beschaving van Izmir.’ Het is geen goede plaats om als meisje geboren te worden, leert Aynur al heel jong.

‘Van de ene dag op de andere begon haar moeder haar vrijheid in te perken en te strooien met ge- en verboden. ‘En steeds wanneer ik vroeg naar de reden van het gebod, zei mijn moeder: ‘Omdat je een meisje bent.’ Het was telkens hetzelfde. ‘Omdat je een meisje bent, moet je … Omdat je een meisje bent, mag je niet …’ […] ‘Omdat je een meisje bent.’ Mijn god, alsof het een vloek van de duivel was.’

Er is ook de wereld in de Bijlmer, waar zijn moeder tegen álle weerstanden in een eigen leven schept. Een wereld waarin ze een nieuwe taal leert, werk vindt, en alles op alles zet om voor haar dochter en haar zoon wél mogelijk te maken wat voor haarzelf zo lang onbereikbaar was.

En er is de wereld van moeder en zoon, van solidariteit en schaamte, van ruzies en elkaar vinden. En van zo veel liefde.

Een klein, maar groots boek.

Mijn moeders strijd
Murat Isik
64 pagina’s, € 3,75

Vrij Links lijn

Vrij Links is een meerstemmig platform. Tenzij anders vermeld, spreken auteurs op persoonlijke titel.