Leestijd 3 minuten

De tweede week dat we proefdraaien met vrij-links.nl zit er op. Het aantal mensen dat ons op Twitter volgt is inmiddels de grens van 1.200 gepasseerd en de reacties op onze artikelen laten zien dat er duidelijk behoefte is aan een Vrij Linkse invalshoek. We willen iedereen bedanken voor alle respons en opbouwende kritiek. We zullen jullie zo snel mogelijk op de hoogte stellen van verdere plannen, maar het is bijna weekend, dus hoog tijd om alles even van een luchtigere kant te bekijken.

Een praatgroepje voor mensen die zo ‘woke’ zijn, dat ze onmogelijk nog ergens plezier in kunnen hebben. Wat moesten we lachen om de sketch uit het BBC-programma Tracey Breaks the News, want wat was het zure, doorgeschoten identiteitsdenken hierin goed getroffen.

Toch moeten we ook onszelf er af en toe aan blijven herinneren om gewoon plezier te hebben. Genoeg zware onderwerpen op deze site, maar als we te zwaarmoedig worden in onze seculiere strijd, moeten we de humor straks bij mensen als Brad Stine gaan zoeken.

Dat is, eh, allesbehalve grappig.

Conservatieve en dogmatische religieuze humor is toch veel leuker als die onbedoeld is. Zoals het fascinerende fenomeen Bibleman, de superheld die zijn tegenstanders verslaat met Bijbelcitaten.

In onze stoutste dromen zouden we wel eens een Vrij Linkse tegenhanger willen zien, die tegenstanders verslaat met citaten uit het manifest. ‘Vrij Links gaat ervan uit dat in een wereld met zeven miljard mensen zeven miljard verschillende identiteiten bestaan en verwerpt het groepsdenken van links en rechts’ zegt die tegenhanger vastberaden, waarop iedereen die in een kramp schiet omdat Femke Halsema tot burgemeester van Amsterdam is verkozen – omdat ze óf ‘het eigen volk verraadt voor al die buitenlanders’, óf omdat ze ‘het witte neoliberale patriarchaat in stand houdt’ – even diep ademhaalt en zegt ‘Oké, we geven haar een kans en wachten gewoon even af hoe ze het gaat doen.’

Bedankt Vrijlinksman/-vrouw/-genderneutraal!

Even relaxen dus, heel belangrijk. Het is tenslotte vrijdag en de zon schijnt ook nog eens. Maak het jezelf gemakkelijk, schenk iets lekkers in en als je dan toch nog een beetje vast wilt houden aan je kritische denkvermogen, doe dat dan met de jazzy klanken van Tim Minchins negen minuten durende ‘beat poem’ ‘Storm’, waarin ‘ie onder andere alternatieve geneeswijzen hilarisch op de hak neemt.

Als je later op de avond, als afsluiter van een mooie vrijdag, toch nog filosofisch wordt – we’ve all been there – grijp dan nog even terug op de legendarische stand-upcomedian Bill Hicks.

Het leven is ‘just a ride’ zegt hij, dus laten we die achtbaanrit van het leven vooral beter maken. Door te kiezen voor liefde in plaats van angst en door niet in wapens te investeren, maar in voedsel, onderwijs en kleding voor de minderbedeelden. En dus ook niet zó woke zijn dat je geen plezier meer hebt, want Hicks’ korte leven – hij is slechts 32 jaar oud geworden – laat zien dat die achtbaanrit elk moment over kan zijn.

Maar nu worden we alsnog zwaarmoedig. Hoogste tijd dus om naar buiten te gaan en enorm van het leven te genieten.

Fijn weekend!

Vrij Links lijn

Vrij Links is een meerstemmig platform. Tenzij anders vermeld, spreken auteurs op persoonlijke titel.