17 maart 2021 is het zover: de Tweede Kamerverkiezingen! Maar waar moet je zijn met je progressieve, seculiere, vrijzinnige stem? De Vrij Links Kieslijst biedt hulp.

Vrij Links is geen politieke partij en doet niet mee aan de verkiezingen. Wel vinden we er iets van. Via de Vrij Links Kieslijst voorzien we in de behoefte van veel kiezers om toch ‘Vrij Links’ te kunnen stemmen.

Deze schaduwlijst bestaat uit politici van partijen die meedoen aan de verkiezingen en de Vrij Linkse toets redelijk doorstaan. Zodat je straks in maart met een voorkeursstem een duidelijk signaal af kan geven.

Op basis van de actualiteit, jouw suggesties, mogelijke oude koeien uit de sloot of nieuwe apen uit de mouw, zal de komende weken deze kieslijst periodiek worden bijgewerkt. Dus mis je een politicus op deze lijst? Of zou iemand er volgens jou hoger, lager of juist helemaal niet op moeten staan? Laat het ons weten!

Stem mee en draag de Vrij Linkse politicus van jouw keuze plus motivatie voor via kieslijst@vrij-links.nl of via het contactformulier.

SP
SP

Renske Leijten

Deze parlementaire pitbull vocht met Pieter Omtzigt tegen de bierkaai en wist de bierkaai te breken. Zette haar tanden in het ongekende onrecht in de toeslagenaffaire en lijkt nog lang niet van plan om los te laten.  Was eigenlijk van plan om na 14 jaar Kamerlidmaatschap te stoppen, maar wil de slachtoffers van de toeslagenaffaire niet laten barsten. Laat Leijten haar karwei afmaken.

Splinter
Splinter

Femke Merel van Kooten-Arissen

Goed om te zien dat ze eindelijk advies van de juiste mensen aanneemt en haar eigen lijst is begonnen. Als Kamerlid zat deze splinter al flink bij vak K onder de nagels. Aan haar lijst met consequent vrijzinnige en sociaal geëngageerde moties te zien is ze uit het juiste hout gesneden. Aan de teksten op de Splinter website te zien sprokkelt ze haar standpunten op de juiste plaatsen bij elkaar. Laten we hopen dat het in de fractie zonder discipline geen takkenzooi wordt.

PvdA
PvdA

Khadjia Arib

Misschien wel de eerste vrouwelijke premier van Nederland. Streng doch rechtvaardig. Links en liberaal in de beste zin des woords. Kwam al op voor vrouwenrechten voordat het weer hip was. Zat in ’89 vast in een Marokkaanse cel en moest door tussenkomst van de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken ontzet worden. Als iemand in staat is om deze Tweede Kamer in het gareel te houden, dan moet de rest van Nederland een eitje zijn.

SP
SP

Sunita Biharie

Een rode jehova met het hart op de tong. Deinst niet terug in haar verzet tegen identiteitsdenken en wijst op racisme in álle lagen van bevolking. Is als vrijdenker gek genoeg wel weer allergisch voor het woord liberaal maar verslaafd aan het woord klassenstrijd. Zal als Kamerlid straks dankzij haar partij minder verdienen dan de bodes want ze is ook nog eens tegen kapitalisme. Sunita is dus een koopje voor onze democratie.

Splinter
Splinter

Fabian van Hal

Verliet de jongerenafdeling van GroenLinks omdat de identiteitspolitiek hem aardig dwars begon te zitten. Liet zich daarbij ook kritisch uit over de heersende fractiediscipline, dus is het geen verrassing dat hij nu bij Splinter opduikt. Mocht hij een zetel halen, dan haalt hij met zijn 24 jaar gelijk de gemiddelde leeftijd van kamerleden flink omlaag. Als hij in zijn kamerwerk net zo vasthoudend is als in het ronselen van ondersteuningsverklaringen belooft dat nog veel goeds.

D66
D66

Meryem Çimen

Het is 2021 en op de D66 website staat als gezamenlijke uitdaging onder andere ‘het bestrijden van polariserende identiteitspolitiek’. Nee, dit is geen parallel universum, dit is Meryem Çimen. Zit niet op Twitter, dus we hadden haar voor de eerste kieslijst over het hoofd gezien. Wellicht is dat ook de reden dat ze bij D66 pas op nummer 34 staat. Weet dat vrijheid en emancipatie niet gaat over de keuze tussen elitaire universiteiten, maar over vrije partnerkeuze en economische onafhankelijkheid.

PvdD
PvdD

Miryanna van Reeden

Een acteur die niet alleen uitgesproken durft te zijn maar ook nog eens steekhoudende dingen zegt, een waardevol unicum en een voorbeeld voor de culturele sector. Zet zich als ambassadeur van de Dierenbescherming en Gorilla Stichting Nederland al geruime tijd in voor alle dieren, dus dat ze uiteindelijk bij PvdD de lijst komt duwen is geen grote verrassing. Naast haar acteerwerk verbindt zij mensen in het echt en in het echt is zij verbindend voor mens en dier. Van de vele lijstduwers die PvdD rijk is, de beste Reeden om te gaan stemmen.

SP
SP

Jasper van Dijk

Na 15 jaar stug doorzetten is hem gelukt wat zelfs D66 in de regering niet voor elkaar kreeg: een einde aan het deurbeleid in het bijzonder onderwijs. Misschien wel de eerste socialist die een motie indiende om middeninkomens te steunen.  Mocht hij ooit in vak K belanden, dan hopen we wel dat nieuwe aanpassingen aan artikel 23 niet nog eens 15 jaar gaan duren.

GroenLinks
GroenLinks

Nevin Özütok

Als politici verkozen konden worden via een meldpunt zouden wij voor Nevin in telefoon klimmen. Zet zich al jaren in voor de gelijke rechten van werkelijk ieder mens voordat het hip was. Als je ondanks bedreigingen meevaart op de eerste Turkse Gay Pride boot in Amsterdam en vervolgens ook durft mee te lopen in de Istanbul Pride dan sta je werkelijk voor je principes. Helaas veel te laag op de lijst van GroenLinks, dus wij zetten haar symbolisch op 9!

PvdA
PvdA

Kati Piri

Roar! Hoor haar brullen. Je moet wel goed luisteren want Brussel is ver weg. De Dark Horse op onze lijst. Ze strijdt in de EU tegen dictators zoals Orbán en komt dat nu met veel Swish Swish in Nederland doen. Wide Awake, maar niet woke. Als dat geen Fireworks in de Tweede Kamer wordt… zelfs onze jongerenafdeling is razend enthousiast dat ze eindelijk in Nederland op tournee gaat.

SP
SP

Peter Kwint

Typische gevalletje ruwe bolster, hardcore pit. Komt met zijn poten rechtstreeks uit de modder van de zorg en weet waar hij het over heeft. Neemt de term klassenstrijd wel erg letterlijk door zich in te zetten voor kleinere klassen en passend onderwijs. Extra Vrij Linkse duim omhoog vanwege de motie om met spoed een einde te maken aan anti-homoverklaringen in het bijzonder onderwijs. Wij schrijven dit overigens geHeEl vrijwilLig oP en niet omdat zijn UFC-vriendjes nu over onze schouder meekijken.

PvdA
PvdA

Mo Mohandis

Deze allitererende kaaskop is wars van identiteitspolitiek en groepsdenken en durft dat ook hardop te zeggen. Begrijpt dat een dubbele nationaliteit onvrijheid met zich mee kan brengen. Is alleen nog tegen Mohandiscartoons uit esthetische overwegingen, dus zo lang de cartoonisten goed hun best doen is er niets aan de hand. Staat ondanks een studie in de rechtse bubble van Universiteit Leiden gewoon weer bij PvdA op de lijst. Alleen al voor die koppigheid verdient hij een stem. Mo’ Mo, please!

Hugo de Jonge
Hugo de Jonge

Pieter Omtzigt

Als integriteit een vereiste was zou Pieter de leider van dit land zijn. Maar helaas. Zelfs leider van zijn eigen zieltogende partij zat er niet in. Snapt dat betrouwbare overheid en de rechtsstaat belangrijker zijn dan drammen om voor het hoesten de kerk in te gaan. Doet wat alle andere Kamerleden ook zouden moeten doen, maar dan beter. Nadeel is wel dat een stem op Pieter een stem op iedereen kan betekenen, behalve op Pieter Omtzigt.

VVD
VVD

Zohair El Yassini

Een mooi voorbeeld van het feit dat Vrij niet exclusief links is. Is zich bewust van zijn rechtse privileges, of zoals hij dat zelf zegt: “Ik ben van Marokkaanse origine, ik ben Moslim, en ik ben ook nog eens VVD’er, dus statistisch gezien had ik al lang in de bak moeten zitten”. Zelfspot, daar houden wij van. Statistisch gezien zou een VVD’er ook niet zomaar moties  indienen met D66, GroenLinks en PvDA (tegen conversietherapie) – laat staan een warmrechts hart voor de cultuursector koesteren, maar here we are.

D66
D66

Boris van der Ham

Wie kies je als lijstduwer? Meestal een oude bekende die niet verkiesbaar wil zijn. Dus bij deze. Wás Boris maar verkiesbaar. Strijdt na zijn jaren in de politiek ook daarbuiten voor vrijheid en medemenselijkheid. Is helaas net afgezwaaid als voorzitter van de humanisten. Geeft nu zijn carrière als zanger een boost, wat hem ongetwijfeld ook weer goed af zal gaan. Laten we hopen dat hij dan na het zingen weer de redelijke stem in de kamer wil zijn.

Doneren

Deze Kieslijst is zonder subsidie of sponsoring tot stand gekomen. Nog meer Vrij Links in de Tweede Kamer in 2021 en daarbuiten? Steun ons dan met een donatie. Vrij Links heeft een ANBI-status; giften aan stichting Vrij Links zijn fiscaal aftrekbaar.

Aanmoedigingsbank

Uit de lijst gevallen, maar er is altijd een Vrij Linkse weg terug!

VVD
VVD

Dilan Yesilgöz-Zegerius

PvdA
PvdA

Alptekin Akdoğan

GroenLinks
GroenLinks

Lisa Westerveld

D66
D66

Jan-Bert Vroege

Kies Mee!


    Legenda

    Blauw bolletje: positie vorige week / geen wijziging – Rood bolletje: gedaald – Groen bolletje: gestegen / nieuw