De rant van dit moment is stiekem niet echt een rant. Geen felle, ongezouten tirade maar een rustig betoog – en eentje dat alle spijkers op de kop slaat over het willen censureren van akelige meningen.

In vier minuten maakt Fareed Zakaria, journalist en commentator, duidelijk waarom het zo’n ongelooflijk slecht idee is als je denkt dat we uiterst-rechtse sprekers als Steve Bannon het woord zouden moeten ontnemen. Júist als je zijn ideeën schadelijk of kwalijk vindt. Want als je bepaalde ideeën te gevaarlijk vindt om gehoord te mogen worden, wek je de indruk dat die ideeën machtig zouden zijn. Ideeën gaan niet weg als je ze verbiedt, zegt Zakaria. Ze gaan alleen weg als je ze bediscussieert.

Zelf geloof ik daar ook heilig in. Ideeën bestrijd je met betere ideeën, niet met verbieden. Natuurlijk, er zijn in Nederland democratisch vastgestelde grenzen aan de vrijheid van meningsuiting, zoals smaad, laster en aanzetten tot geweld, waarbij het aan de onafhankelijke rechter is om te oordelen wanneer die worden overschreden. Tot die tijd moet in mijn ogen iedereen – Bannon en Baudet, radicale imams en zwartekousenkerkdominees – in vrijheid kunnen spreken. Zodat de rest van ons ze met betere ideeën kan tegenspreken.

Niet overtuigd? Neem 4 minuten en schrijf mee met Zakaria. Met ijzersterke quotes over het onschatbare belang van vrijheid van meningsuiting. Voor ons allemaal.

Vrij Links lijn

Vrij Links is een meerstemmig platform. Tenzij anders vermeld, spreken auteurs op persoonlijke titel.