Een filmpje dat een jaar geleden viraal ging, en ik had het helemaal gemist. Tot ik er deze week door een Vrij Links-kritische twitteraar op gewezen werd. ‘Waarom hoor ik je over deze onderwerpen niet?’ vroeg hij. ‘Vertel me maar, wat is er mis met dit filmpje?’

Ik keek. En ik vond er helemaal níks mis mee. Sterker nog, ik hing vanaf de eerste woorden van Lieutenant General Jay Silviera aan zijn lippen en ik vond élk woord daarna raak.

Toen ik het enthousiast begon te delen, bleek het dus al uit 2017 te zijn. Voor degenen die het net als ik gemist hadden: kijk. Kijk en luister hoe een onverzettelijke leider in niet mis te verstane bewoordingen alle racisten de deur wijst.

Slechte ideeën bestrijd je met betere ideeën, zegt Silviera, baas van de U.S. Air Force Academy. En kun je iemand van een andere sekse of huidskleur niet met respect en waardigheid bejegenen? Dan hoepel je maar op.

Get. Out. Now.

Voor mij is deze geweldige speech een levend voorbeeld van mijn lievelingsmotto: ‘No idea is above scrutiny, no people are beneath dignity’, van Maajid Nawaz.

Als je het nog niet kent, kijk alsjeblieft dit filmpje. Als je het wel kent: blijf het delen!

https://www.youtube.com/watch?v=KgMwKH6P5pY&feature=youtu.be

Vrij Links lijn

Vrij Links is een meerstemmig platform. Tenzij anders vermeld, spreken auteurs op persoonlijke titel.