Na de leestips van de Vrij Links-redactie van vorige week, hebben we veel reacties van lezers gekregen. Daarvan was een deel blij met de tips, een deel kritisch over het ontbreken van economische titels én een deel had zelf nog meer aanraders. Met dank aan de reageerders deze week, heeft deze Vrij Linkse lezerstips zichzelf geschreven.

@Victorginori tipte alle boeken van Naomi Klein voor de Vrij Linkse boekenkast. Klein concentreert zich in haar boeken op de desastreuze effecten van neoliberalisme en hyperkapitalisme. This Changes Everything gaat in het bijzonder over de relatie tussen klimaatverandering en consumentisme, maar ook over hoe oliemaatschappijen duurzame initiatieven frustreren omdat het op korte termijn minder oplevert voor de aandeelhouders. Het probleem is niet koolstof, maar kapitalisme, stelt Klein. Ze roept ons op de wereld te veranderen, voordat de wereld zo ingrijpend verandert dat wij niet meer veilig zijn …

This Changes Everything, Naomi Klein, € 15,99 (Simon & Schuster)
Nederlandse vertaling alleen in ebook,  No Time: Verander nu, voor het klimaat alles verandert, € 13,99 (De Geus)

Warm aanbevolen door Maarten Bakker. In een ongeëvenaard naturalistische stijl beschrijft Luuk van Middelaar de dagelijkse realiteit van de politieke mores in Brussel. Zijn scherpe analyse maakt duidelijk wat de EU op het hoogste niveau ontbeert: zeggenschap en tegenspraak. Bij uitstek een links thema.

Filosoof en historicus Van Middelaar gaat in op de gedaanteverandering die hij in het zenuwcentrum van de Europese politiek waarneemt. De Europese Raad ontwikkelt een nieuw zelfbewustzijn binnen een unie met één grens, één munt; tegelijkertijd ontwaakt er ook een nieuwe oppositie, ‘op onverwachte plaatsen en manieren, zichtbaar en hoorbaar de gestolde Brusselse consensus uitdagend.’

De nieuwe politiek van Europa, Luuk van Middelaar, € 25,- (Historische Uitgeverij Groningen)

Dit boek kende ik van naam, maar ik had het door de titel terzijde geschoven als de zoveelste hippe marketingtrend. Volkomen onterecht, ontdekte ik door de tip van Arjen Baars. Raworth tekent een overtuigend economisch model voor ons uit dat eindelijk recht doet aan de meest prangende vraagstukken: hoe pakken we de armoede aan, terwijl we tegelijkertijd stoppen met het ernstig aantasten van de natuur?

De ‘donuteconomie’ is een model van econome Kate Raworth (Universiteit van Oxford) voor een evenwicht tussen wat wij als mensen willen en wat de planeet aankan. We leven in een wereld waarin extreme rijkdom en diepe armoede nog steeds naast elkaar bestaan, en economische groei betekent een ernstige bedreiging voor milieu en klimaat.

Haar boek schetst hoe dat anders en in een gezond evenwicht kan, met een innovatief economisch model voor de 21e eeuw.

Donuteconomie: In zeven stappen naar een economie voor de 21e eeuw, Kate Raworth, € 24,99 (Nieuw Amsterdam)

Van Enno de Witt ontvingen we onder andere de aanbeveling om Unter Linken op de lijst op te nemen. Niet in vertaling verkrijgbaar, maar de ondertitel – “door iemand die per ongeluk conservatief werd” – geeft de strekking aardig weer. In dit boek neemt Spiegel-journalist Fleischhauer het linkse milieu van zijn ouders en hun generatie met scherpe humor op de korrel. Daarmee geeft het ook een inkijkje in de omwentelingen in Duitsland van de jaren ‘60 tot ‘90, van een conservatief-christelijke naar een deels links-radicale samenleving. Niet helemaal zeker of Enno hier geen Trojaans paard de leeslijst in probeert te schuiven, maar een blik in de spiegel heeft nog nooit iemand kwaad gedaan.

Unter Linken, Jan Fleischhauer, € 11,99, Rowohlt

Tot slot een boek dat niet specifiek getipt werd door een lezer, maar dat een handreiking is aan degenen die lieten weten in de lijst van vorige week economische titels te missen.

Ewald Engelen, hoogleraar financiële geografie aan de UvA, veegt de vloer aan met de obsessie van de ‘babbelende kaste’ voor identiteit. Als links geen beter antwoord heeft op rechtspopulisme dan genderneutrale rompertjes en pussy hats, blijven de echte problemen van kiezers onopgelost. Torenhoge woonlasten, slecht onderwijs, stagnerende inkomens, toenemende ongelijkheden, afnemende biodiversiteit en zorgen om de levenskansen van kinderen en kleinkinderen zijn issues die nu helaas té vaak ondergesneeuwd raken. Engelen pleit voor terugkeer naar van de aloude klassenstrijd om Nederland een links-populistische toekomst in te voeren.

Het is klasse, suffie, niet identiteit!, Ewald Engelen, € 17,95 (Leesmagazijn)

Vrij Links lijn

Vrij Links is een meerstemmig platform. Tenzij anders vermeld, spreken auteurs op persoonlijke titel.