U moet zelf maar even doorhalen wat voor u niet van toepassing is: wordt Nederland geteisterd door een hittegolf, of is het eindelijk weer eens écht zomer? De schrijver van dit stukje kan er wel van genieten, al draait de ventilator van zijn laptop overuren als hij in de zon wat aan het typen is.

Als die laptop al niet oververhit was geraakt van het debat op Twitter. Daar gaat de strijd om het ‘échte links’ namelijk onverminderd door. Vrij Links is dat voor een specifieke groep duidelijk niet: ‘extreemrechts’, een ‘sekte’ en ‘fascisten’ is slechts een greep uit de manieren waarop het initiatief beschreven wordt. Het is verleidelijk daar hard tegenin te gaan en soms moet dat misschien ook, maar het is ook nogal zinloos. Uiteindelijk wil Vrij Links slechts een platform bieden aan verhalen en opinies die naar onze mening verder nogal onderbelicht blijven.

Zoals het zeer genuanceerde verhaal van Ali, die zelf geen moslim is, maar die wel in is gaan zien dat de islam van zijn ouders anders is dan het beeld dat door de moskee, school en het publieke debat werd geschetst. Uiteindelijk houdt hij een pleidooi om mensen niet over één kam te scheren, maar juist zichtbaarder te maken dat er onder ‘dé moslims’ heel veel verschillende opvattingen leven. En dat is nou juist waar links altijd voor gestaan heeft: diversiteit.

Maar goed, neem vooral eens een kijkje tussen onze artikelen en oordeel zelf. Het is namelijk veel te warm om in de verdediging te schieten.

De hitte van het debat blijft trouwens nog wel een tijdje aan. Tot in december zelfs. Dan gaat namelijk de Mohammed-cartoonwedstrijd van Geert Wilders van start. Journalist Harald Doornbos meldt dat onder meer de Organisatie voor Islamitische Samenwerking IOC, die de belangen van moslims wereldwijd zegt te behartigen, de wedstrijd veroordeelt en zich grote zorgen maakt. De onrust over de wedstrijd is een serieuze zaak, volgens Doornbos: dit ‘kan grote problemen gaan opleveren voor NL &Nederlanders in de Moslimwereld’. Hij vervolgt: ‘Ik ga het niet elke keer weer uitleggen, maar voor mensen die niet in de Moslimwereld wonen of het gebied niet kennen: U snapt geen hol van de gevoeligheden hier en hoe je als klein landje zoals NL op volwassen wijze met andere landen en culturen om zou moeten gaan.’

De een zal van deze woorden peentjes gaan zweten, bij de ander komt wellicht stoom uit de oren.

Gelukkig zijn er ook nog mensen die het hoofd koel houden. Zoals Khalil Yousuf, een ‘woordvoerder’ van Ahmadi-moslims, die deze week in The Economist betoogt dat Wilders’ wedstrijd niet verdedigd zou moeten worden onder het mom van vrijheid van meningsuiting. Een verschrikkelijk standpunt volgens de schrijver van het stukje dat u nu leest. Die is absoluut geen fan van de politicus, maar die is er volgens zijn Vrij Linkse principes van overtuigd dat de vrijheid om de Koran te publiceren en er uit te lezen, dezelfde vrijheid is om de auteur ervan te bespotten. Dat punt heeft hij dan ook met een tweet aan Yousuf duidelijk gemaakt. Die daarop reageerde met een bedankje voor het commentaar; dat werd ‘zeer gewaardeerd’.

Huh? Dit was toch Twitter? Waarop je minimaal een fascist bent als je met iemand van mening verschilt?

De schrijver van dit stukje is nog steeds van mening dat Yousuf een verschrikkelijk standpunt heeft. Tegelijk vindt hij dat Yousuf’s hoffelijkheid bewondering verdient. Dat hoeft elkaar niet uit te sluiten: mensen zijn namelijk veel meer dan hun ideeën. Na een dag vol verhitte discussies, vond de schrijver van dit stukje het dus wel waardevol om die bewondering ook maar uit te spreken. Yousuf reageerde hierop met de opmerking dat hij graag contact zou houden.

Een goed idee. Er staan ons ongetwijfeld maanden vol verhitte discussies te wachten. Een beetje hoffelijkheid is dan essentieel voor wat verkoeling. Al is het alleen maar om de ventilator van de laptop wat te ontzien.

Fijn weekend!

Vrij Links lijn

Vrij Links is een meerstemmig platform. Tenzij anders vermeld, spreken auteurs op persoonlijke titel.