Mensen in probleemwijken ‘moeten we verheffen, om maar eens een links woord te gebruiken’. De termen die VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen gebruikte, kwamen ons inderdaad bekend voor: ‘verheffing’, ‘Verlichting’, en: ‘Wij zijn geen vrij land als die vrijheid er niet voor iedereen is.’

Dijkhoff begon de week al met een openbare #kerkxit: in een open brief aan bisschop Eijk kondigde hij aan zich uit te schrijven van de katholieke kerk. Hij nam aanstoot aan het verwijt van de bisschop dat hij een individualist zou zijn; Dijkhoff wil Eijk er ‘op wijzen dat waar uw kerken leeg zijn, het sociale in de samenleving is gebleven. Dat de mensen, die vroeger in naam van uw kerk liefdevol voor anderen klaar stonden, dat nog steeds staan.’

Tegen de religieuze macht, voor vrijheid en verheffing en voor ‘het sociale in de samenleving’. Is de VVD opeens Vrij Links geworden?

Er was in ieder geval ophef. Plannen om misdaad in probleemwijken zwaarder te straffen kwamen de fractieleider nogal op kritiek te staan. Helemaal duidelijk werden die dan ook niet gecommuniceerd: RTL kopte al vroeg dat de straffen voor de bewoners van probleemwijken verdubbeld zouden worden, terwijl de insteek volgens Dijkhoff was dat alleen misdaden gepleegd in die wijk zwaarder gestraft zouden worden – waarbij de afkomst van de dader er dus niet toe zou doen.

Dat zou betekenen dat een misdaad in een villawijk lager bestraft zou worden dan in een probleemwijk? Waarmee het plegen van een misdrijf in een villawijk aantrekkelijker zou worden?

Misschien is dat wel verheffing … Het dwingt straatcriminelen in ieder geval om hun jachtgebied wat te verleggen. Goed voor de algemene ontwikkeling. Een beetje bomenrijke villawijk opzoeken, waar de lucht wat gezonder is. Misschien wat werken aan hun netwerk?

Nou ja, oké, dat laatste misschien niet …

Het doet toch een beetje denken aan Robin Hood: liever stelen van de rijken dan van de armen. Al is dat voor veel VVD’ers natuurlijk het toonbeeld van socialisme. Zou de VVD opeens eigenlijk veel linkser zijn dan we denken?

‘Haal die twee miljard zelf maar terug jongens, liever daar dan in je eigen wijk!’

Je zou het verheffing kunnen noemen. Of een wel héél schrale compensatie voor het afschaffen van de dividendbelasting.

Fijn weekend!

Vrij Links lijn

Vrij Links is een meerstemmig platform. Tenzij anders vermeld, spreken auteurs op persoonlijke titel.