Als moslim van je geloof vallen en daar openlijk voor uitkomen is ook in 2018 nog moeilijk. Nu steeds meer ex-moslims – of, zoals sommigen liever genoemd worden, ‘nieuwe vrijdenkers’ – zich via internet laten horen, voelen apologeten van de religie zich geroepen om de islam ook online tegen de ex-moslims te verdedigen.

De ‘friendly orthodox Muslim’ Ali Dawah (29) is zo’n apologeet. Dawah is een heuse orthodox-islamitische YouTube-ster die al bijna de 300.000ste abonnee op zijn kanaal mag verwelkomen. De Brits-Turkse Ali beschouwt zichzelf als iemand die is ‘teruggekeerd’ naar de islam – blijkbaar was er een tijd dat hij veel minder gelovig was.

Maar nu is hij ‘back with a vengeance’.

Want tja, vriendelijk? Toegegeven, Dawah verlaagt zich niet tot bedreigingen. Maar dan leggen we de lat wel erg laag. Vorige week plaatste hij een filmpje online waarin hij een aantal ex-moslims de les leest. Hoewel enkele ex-moslims volgens hem ‘authentiek’ zijn – die hebben om ‘emotionele redenen’ of uit ‘onwetendheid’ de islam verlaten – zijn de meesten ‘nep’. Dat komt volgens Dawah door een ‘inferioriteitscomplex’. Volgens hem hebben de ex-moslims een vertroebelde blik: ze hebben het Westerse beeld van goed en fout overgenomen en kijken met die bril naar de islam. Ex-moslims, zegt Dawah, ‘lijden aan de bevelen van hun postkoloniale meesters’.

Het zal je maar gezegd worden.

Gelukkig is er een oplossing. Waleed Wain, actief als Veedu Vidz op YouTube en een van de ex-moslims waar Dawah naar verwijst, heeft de bekende Indiase salafistische prediker Zakir Naik uitgenodigd. Imtiaz Shams en Mimzy Vidz, twee andere ex-moslims van wie de beeltenissen in het filmpje van Dawah te zien zijn, smeken Naik om hulp. Ze voelen zich beroerd, eigenlijk al vanaf het moment dat voor het eerst iemand met een witte huidskleur hebben ontmoet. Mimzy: ‘Ik kan gewoon niet voor mezelf denken, ik heb het gevoel dat ik wil dat iemand anders voor me denkt.’

Naik stelt vast dat ze inderdaad last hebben van de verschrikkelijke ziekte P.C.M.O.: Post-Colonial Master’s Orders.

Maar de prediker heeft het medicijn: A.P.C.M.O. Het is iets waar Ali Dawah blijkbaar ooit ook van geproefd heeft. Al moet je onderstaand filmpje kijken om erachter te komen wat dat precies is. En deel het vooral, zodat veel meer mensen van dit medicijn horen.

Vrij Links lijn

Vrij Links is een meerstemmig platform. Tenzij anders vermeld, spreken auteurs op persoonlijke titel.