Na het manifest, een debat, enkele interviews en de lancering van het platform van de zomer, is Vrij Links deze week het land ingegaan om het open en vrije debat voort te zetten. Dat is woensdag begonnen met een dubbelslag: in Utrecht nam Eddy Terstall plaats bij het D-Café van de lokale D66-afdeling, om met Frank van Mil, voormalig directeur van de Van Mierlo Stichting, in gesprek te gaan over de vraag ‘Hoe Vrij Links is D66?’; Asis Aynan en Femke Lakerveld bezochten diezelfde avond de Leidse Studentenvereniging voor Internationale Betrekkingen (SiB), waar ze in gesprek gingen met publicist Marcel Duyvestijn.

Eddy vertelde een vol D-Café hoe hij na de moord op Theo van Gogh, een vriend van hem, in het publieke debat verzeild was geraakt. Zijn kritische stem kwam binnen de PvdA alleen aan bij de seculieren met een niet-Westerse achtergrond, maar drong niet verder door binnen de partij, zo vertelde hij. In Leiden vertelden Asis en Femke aan de studenten hoe een avond in De Balie met de zwaarbeveiligde Zineb El Rhazoui, oud-redactielid van Charlie Hebdo, en de resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen ertoe leidden om links een duw ‘in de goede richting’ te willen geven.

Wat eigenlijk een opinieartikel moest worden, groeide uit tot iets veel groters. Noemden enkelen het Vrij Links-manifest nog een verzameling ‘open deuren’ – Eddy: ‘Ik zei: wacht maar af’ –, de enorme stroom reacties, zowel positief als negatief, was overrompelend. Asis: ‘Ik zag niet aankomen dat ik uit moest leggen dat ik geen racist was.’ Een reden om door te gaan en te organiseren.

Zoals Femke zegt: ‘Onze standpunten zijn niet in beton gegoten.’ Het gaat immers om de discussie. Die discussie vond dan ook uitgebreid plaats in zowel Utrecht als Leiden. Hoe wil Vrij Links dit in de praktijk brengen? Wat is de verhouding tussen secularisme en religie? Hoe zit het met godsdienstvrijheid? Onderwerpen waar ook de auteurs van het manifest niet allemaal eensgezind naar kijken, zo blijkt. En dat is maar goed ook, want dan blijft er nog veel ruimte over om te discussiëren – en blijft dit platform nog lange tijd voorzien van interessante invalshoeken.

Waar wel eensgezindheid over was, was het tijdstip van de naborrel: een minuut na elkaar tweetten Roel Sint en Sander Zuidema, die respectievelijk in Utrecht en in Leiden probeerden zoveel mogelijk van de bijeenkomsten verslag te doen, dat het tijd was voor een drankje. Daar kwamen nog vele bijzondere verhalen naar boven van de aanwezigen, waarvan we er hopelijk ook wat op de website mogen publiceren.

Binnenkort worden nog veel meer bijeenkomsten bekendgemaakt. Voor nu in ieder geval vast een fijn weekend!

Foto: Elianne van Turennout

Vrij Links lijn

Vrij Links is een meerstemmig platform. Tenzij anders vermeld, spreken auteurs op persoonlijke titel.