Je zal er maar trots op zijn: dat je een etalagepop met een baby voor z’n kruis voor de As Soennah-moskee in Den Haag hebt geplaatst, vergezeld van de tekst ‘Profeet Mohammed kinderneuker’.

Edwin Wagensveld schaamt zich er blijkbaar niet voor. De voorman van de anti-islambeweging Pegida liet zondag weten dat zijn organisatie achter deze actie zit. Het is een protest tegen de islam, tegen burgemeester Pauline Krikkes weigering om Pegida te laten demonstreren voor de As Soennah-moskee – en tegelijk ook maar tegen de schorsing van een Hoofddorper docent die de profeet beledigd zou hebben.

Er komen nog meer acties aan, zegt Wagensveld.

Nou, je wordt bedankt, Edwin. Alsof het in het overspannen islam-debat niet al moeilijk genoeg is om legitiem de As Soennah-moskee te bekritiseren. Daar is namelijk genoeg mis: vragen over de financiering, omstreden sprekers, aanbevelingen tot vrouwenbesnijdenis – of, eigenlijk, aanzetten tot geweld tegen vrouwen – en meer. Maar probeer daar maar eens een goed gesprek over te hebben zonder dat de verwijten van ‘islamofobie’ en ‘racisme’ je om de oren vliegen.

Nee, dan hebben we als samenleving echt behoefte aan zo’n wanvertoning met een etalagepop. Fijn, zo vlak voordat een groepje kinderen daar koranles gaat volgen. Die zullen nu wel een veel sympathieker beeld hebben van de Nederlandse maatschappij met z’n vrijheid van meningsuiting, denk je niet? Ach, en meteen maar even álle moslims tegelijk tegen de schenen schoppen, of ze nou conservatief zijn of liberaal, daar is een samenleving nooit slechter van geworden, nietwaar?

Edwin, als je écht iets wil doen dat zoden aan de dijk zet, neem dan een voorbeeld aan Femmes for Freedom. Die doen tenminste iets dat hélpt, namelijk aangifte doen tegen de moskee voor het aanzetten tot geweld. Kijk, dat is nou een actie om respect voor te hebben.

Doe me een lol: laat je volgende stunt gewoon een donatie aan FFF zijn. Dan kunnen we het bestrijden van legitieme problemen met een moskee als de As Soennah gewoon aan de volwassenen overlaten. En dan is er voor jou vast nog wel een plekje om met poppen en viltstiften te spelen, als je dat echt graag wil. Maar val ons er alsjeblieft niet mee lastig: hou dat lekker binnen peuterspeelzaal Pegida.

Vrij Links lijn

Vrij Links is een meerstemmig platform. Tenzij anders vermeld, spreken auteurs op persoonlijke titel.