Een sinister bericht over Erdogan-critici op de website HaberArnhem.nl: vrienden en familie van prominente Turkse Nederlanders als Fidan Ekiz en Özcan Akyol worden gewaarschuwd niet te veel met deze “Turkse Bounty’s” om te gaan, want daar zouden ze wel eens last mee kunnen krijgen.

“Turkije- en Erdogan haters falen: Het Turkse volk heeft gesproken”, kopt de nieuwswebsite HaberArnhem.nl, beheerd door Talip Aydemir, een voormalig raadslid van de PvdA in Arnhem en, afgelopen verkiezingen, kandidaat-raadslid van DENK – als nummer 3 op de lijst overigens net niet verkozen.

Volgens Google is de website mogelijk gehackt, maar wie er dan ook verantwoordelijk voor is, dat maakt de tekst niet minder onheilspellend. Uitgesproken Turkse Nederlanders als Fidan Ekiz, Özcan Akyol, Sadet Karabulut (SP) en NOS-redacteur Gulsah Ercetin krijgen, samen met Turkije-correspondent Lucas Waagmeester, het verwijt tijdens de Turkse verkiezingen “alles uit de kast” te hebben gehaald “om de situatie in Turkije zo negatief mogelijk over te brengen aan de Nederlander”.

In de laatste alinea, onder het kopje “Waarschuwing aan familie en vrienden van deze gasten”, wordt het eng: “Natuurlijk lezen Sadet Karabulut, Fidan Ekiz, Gulsah Ercetin, Eus en Lucas Waagmeester dit artikel ook. Vrienden en familieleden ook natuurlijk. Aan allen willen wij met een waarschuwing komen: Neem ze niet te serieus, en blijf gewoon een wijntje met ze drinken. Hoe meer je met een van de gasten omgaat, hoe meer last je hier van gaat krijgen vanwege allerlei onzin dat ze uitkramen over Turkije. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.”

Een niet zo verkapte bedreiging aan het adres van deze prominente Turkse Nederlanders, hun vrienden en hun familie. Zondag liet de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb ook al weten dat hij ernstige bedreigingen krijgt, volgens bronnen van de NOS “uit Turkse hoek”, omdat hij heeft geweigerd een demonstratie van anti-islambeweging Pegida te verbieden.

Wij kunnen alleen maar walgen van dit soort bedreigingen en respect opbrengen voor de moed van Ekiz, Akyol, Karabulut, Ercetin, Waagmeester en Aboutaleb om, ondanks de bagger die zij overheen zich heen krijgen, te blijven zeggen wat ze te zeggen hebben.

Als een gewaarschuwd mens voor twee telt, dan beschouwen wij ons ook als gewaarschuwd. Als er iets is dat ons beeld van de situatie rond Erdogan en Turkije negatief beïnvloedt, dan zijn het dit soort dreigementen.

Er is volgens ons maar één tegengif mogelijk: al deze bedreigde stemmen nog véél en véél harder laten klinken. Want juist als ‘het volk’ spreekt, is het de enkeling die de microfoon nodig heeft.

Vrij Links lijn

Vrij Links is een meerstemmig platform. Tenzij anders vermeld, spreken auteurs op persoonlijke titel.