De Nashville Verklaring maakte de tongen los en terecht. Jan Bockma fileerde voor Vrij Links de onderliggende gedachten al met een scheermesje.

Ook ik kan maar niet bevatten dat je je vanuit een religie zo liefdeloos en geobsedeerd met andermans liefdesleven bezighoudt. Ik ken zo veel gelovigen van allerlei gezindten, die godzijdank heel anders denken dan dit.

Wat me verbaasde: de schouderophalende reacties van mensen die het ‘wel verwerpelijk’, maar toch ‘ook gewoon recht op godsdienstvrijheid’ vonden. Ben je het er niet mee eens, ‘dan ga je toch gewoon uit die geloofsgemeenschap’? Vaak gevolgd door: ‘Waar maken jullie je boos om, zo denken die conservatief-religieuzen al eeuwen, en – ze hebben toch geen invloed meer.’

Sorry, wat? Welke vrijheid heeft een puber, die van jongs af aan met de paplepel is ingegoten dat de liefde die hij nu voelt voor een vriend, zondig is en tot eeuwig hellevuur leidt?

Welke ‘geen invloed’ heeft het op jonge mensen, als ze van meneer dominee, meneer pastoor of meneer imam vanaf hun vroegste jeugd hebben geleerd dat het mooiste, het meest menselijke dat ze kunnen voelen – de liefde voor een ander mens – hen tot verdoemde zondaars maakt?

Ik moest hieraan denken:

‘Veel religies komen ons nu tegemoet met innemende glimlachjes en uitgestoken handen, zoals een zalvende handelaar in een bazaar. Ze bieden troost en solidariteit en verheffing, en ze concurreren met elkaar zoals op een markt.
Maar we hebben het recht om te onthouden hoe barbaars ze zich gedroegen toen ze sterk waren en they were making an offer that people could not refuse.’ ~ Christopher Hitchens

En wat er gebeurt als religie de baas is, zien we ook nu nog overal ter wereld. Vervolging van niet-gelovigen. Vervolging van LGBT-mensen. Vervolging van andersgelovigen.

Groot in het nieuws vandaag: Rahaf, een jonge vrouw van 18 jaar, op de vlucht voor haar familie en haar broers, die volgens de religieus-geïnspireerde bazen van haar land haar leven tot in detail mogen bepalen. Ongehoorzaamheid leidt tot zware mishandeling – of erger.

Kom bij mij niet aan met een wedstrijdje welke religie ‘erger’ is of welke ‘intolerantie’. Sta gewoon consequent voor ieders mensenrechten. Om te geloven, of niet te geloven; om lief te hebben, van wie je ook houdt; om je eigen leven te mogen bepalen; en voor alle kinderen om vrij te kunnen opgroeien tot wie ze werkelijk zijn.

#FreeRahaf #SaveRahaf

Foto: screenshot uit Rahaf’s oproep

Vrij Links lijn

Vrij Links is een meerstemmig platform. Tenzij anders vermeld, spreken auteurs op persoonlijke titel.