Leestijd 1 minuut

Europarlementariërs van GroenLinks en de PvdA hebben de Marokkaanse mensenrechtenactivist Naffer Zafzafi voorgedragen voor de Sacharovprijs. Dit is een prijs van het Europees Parlement voor een verdediger van mensenrechten. Eerdere winnaars zijn onder andere Nelson Mandela, Malala Yousafzai en Raif Badawi.

Op 28 oktober 2016 kwam de visverkoper Mohsine Fikri om het leven in Alhoceima (Rif, Marokko). Hij werd vermorzeld in een vuilniswagen.

Uit deze tragische dood werd de beweging Hirak geboren. De Hirak protesteert tegen de Marokkaanse corruptie en strijdt voor sociale rechtvaardigheid. De aanvoerder van de beweging is Nasser Zafzafi. Hij en honderden anderen zitten al geruime tijd in de gevangenis, omdat zij opkomen voor een beter Marokko. Onlangs hebben meer dan vijftig leiders van de Hirak celstraffen tot twintig jaar gekregen. Ook Nasser Zafzafi is tot twintig jaar veroordeeld.

Voordat het onrechtvaardige vonnis werd uitgesproken, werd in verschillende Marokkaanse gemeenschappen in Europa een lobby opgezet om Nasser Zafzafi voor te dragen voor de Sacharovprijs. Verschillende Europarlementariërs hebben deze wens overgenomen en hebben hem voor de belangrijke prijs voorgedragen. Ook de Nederlanders Judith Sargentini (GroenLinks) en Kati Piri (PvdA) nomineren de Riffijnse mensenrechtenactivist.

In oktober wordt bekend wie met de Sacharovprijs wordt onderscheiden.

Wie meer over de protestbeweging in Marokko wil weten, kan op 22 september in debatcentrum De Balie te Amsterdam terecht voor de thema-avond Opstand in de Rif: Hoe nu verder? Kati Piri zal aan deze avond een bijdrage leveren. Ook aanwezig is Btisam Akarkach, die de essaybundel Opstand in de Rif heeft samengesteld en waarvoor Zafzafi het voorwoord heeft verzorgd.

Foto: Anass Sedrati/Wikimedia Commons

Vrij Links lijn

Vrij Links is een meerstemmig platform. Tenzij anders vermeld, spreken auteurs op persoonlijke titel.