Leestijd 3 minuten

Beste vakkenvullers,

Wij, de grootaandeelhouders van de supermarkten, denken dat jullie door de media misschien een onjuiste beeldvorming krijgen over onze recordwinsten en extra dividenden. Terwijl jullie daar geen cent van zien. 

Bij deze leggen wij jullie graag even uit hoe de wereld wél werkt.

Om te beginnen: aandelen, wat zijn dat? We leggen het even uit. Wij hebben geld, heel veel geld. Het is even niet belangrijk hoe we daar aan komen. Het gaat erom wat wij ermee doen. Want als wij het op de bank laten staan, zoals iedere andere sukkel, dan verliezen we eigenlijk alleen maar geld. Dat doen we dus niet. Wat wij doen is aandelen kopen in iemand anders zijn bedrijf dus ook in jouw werk. Dan krijgt jouw baas daar geld voor en wij krijgen jullie. 

Niet echt ‘krijgen’, dat mag natuurlijk niet meer. Maar het werk dat jij doet en het geld dat dat oplevert, dat verdelen we. Wij, dat zijn jouw baas en wij de aandeelhouders. Niet jij, want jij krijgt het minimumjeugdloon al. Tof hè? Wij krijgen meer geld door jouw arbeid en inzet te kopen. Je snapt dus dat het heel belangrijk is dat jij hard werkt. 

Dat geld, daar hebben wij ook gewoon recht op, want als aandeelhouders lopen wij de risico’s als het niet goed gaat. Bijvoorbeeld, als wij ons geld hadden belegd in aandelen KLM, dan hadden we nu weer allerlei moeite moeten doen om vier miljard van de regering los te peuteren. We worden al moe als we denken aan al die sms’jes. Gelukkig draaiden de supermarkten juist recordomzetten en dat is maar goed ook voor jouw opa en oma. Dat zit zo:

De aandeelhouders, dat zijn ook de pensioenfondsen en hypotheekverstrekkers. Twee dingen waar jullie verder jullie je jonge hoofdjes niet over hoeven te breken, want daar krijgen jullie voorlopig toch niet mee te maken. 

Het enige dat jij hoeft te snappen is dat wij het in dit gave land zo hebben geregeld dat de pensioenen omhoog gaan als wij jullie, de vakkenvullers, zo min mogelijk betalen voor zo veel mogelijk werk. En dat als jij een beetje harder werkt, iemand anders wél een hypotheek kan krijgen voor dat huis waar jij de komende twintig jaar alleen maar van kunt dromen. 

Kijk, dat zijn de dingen waarvoor wij jullie graag grote offers laten brengen, zo zijn wij – de stille helden. Het is dus heel belangrijk dat jullie de juiste keuzes maken. 

Kies er dus vooral voor om je eigen gezondheid en die van je familie niet boven onze financiële gezondheid te plaatsen. Jullie kregen van ons mooie felle anderhalvemeter-hesjes en sproeimiddelen om de winkelwagentjes poetsen. Je mocht toch al niet meer naar school of de kroeg of je vrienden of je sport, dus hoeveel risico lopen jij en je ouders en je grootouders dan helemaal door jouw baantje? Bovendien heeft de premier jullie een compliment gegeven dus dat lijkt ons zo dan wel genoeg geregeld.

We hopen ook dat jullie straks onze man, onze kampioen in het torentje Mark, niet vergeten. Het is dankzij hem dat jullie allemaal een kans krijgen om aan de onderste trede van de maatschappelijke ladder te mogen hangen. Als je goed je best doet zal het sommigen van jullie zelfs lukken om er nog eens op te klimmen.

Wat we wel heel plechtig beloven: we zullen allerlei gratuite dingen gaan roepen over diversiteit en inclusiviteit in al onze media statements. Daar hebben we verder toch geen last van, dus dat lijkt ons een prima deal om D66 tevreden te houden.

Kunnen wij weer rustig doorgaan met jullie nog meer geld voor ons te laten verdienen. 

Met hartelijke groet,
De grootaandeelhouders van de supermarkten

P.S. Misschien is het een idee als jullie onze cadeaubon van 25 euro delen met je opa of oma? Als jongeren mogen jullie ook best eens iets terugdoen.

Beeld: mohamed Hassan via Pixabay

Vrij Links lijn

Vrij Links is een meerstemmig platform. Tenzij anders vermeld, spreken auteurs op persoonlijke titel.