Leestijd 2 minuten

Nu we december zijn ingegaan, is de feestmaand weer aangebroken.

Nou ja, feest? De aanloop naar de Sinterklaasviering is de laatste jaren al niet zo heel feestelijk meer. En hoewel de fluorescerende kleur van de gele hesjes met een beetje fantasie nog iets feestelijks heeft – menig houseparty-bezoeker doste zich er begin jaren ’90 in uit – is de volkswoede die eronder ligt iets minder vrolijk.

Dan is er ook nog de veronderstelde ‘crisis van links’. Onder die titel vond dinsdag een debat plaats in de Haarlemse Pletterij. Namens Vrij Links was Eddy Terstall aanwezig, om in gesprek te gaan met socioloog en publicist Dick Pels en historicus, politiek commentator, journalist en columnist Dirk-Jan van Baar.

De titel van het debat zelf is al ‘performatief’, stelde Pels vast: door te spreken in termen van ‘crisis’ wordt het vanzelf al iets meer crisis. Maar helaas was daar niet aan te ontkomen, want er viel genoeg te bespreken over de problemen op links. Ook de inbreng van het publiek maakte duidelijk dat er veel ideeën zijn over die vermeende crisis en hoe die al dan niet opgelost kan worden.

Interessant. Maar feestelijk? Wie daar zelf over wil oordelen, kan het hele debat hier terugzien.

Ondertussen speelde zich nog een heel andere crisis af. Donderdag zouden namelijk Henk Bakboord en Sham Ahmed hun opwachting maken in de Amsterdamse Stadsschouwburg. Namens Vrij Links zouden zij aan het happyChaos-debat Het Polariserende Podium deelnemen, over de vraag of ook controversiële sprekers een podium verdienen.

Maar helaas, een paar dagen van tevoren werd Henk ziek.

En hij was niet de enige. Menig VrijLinkser is de afgelopen week geveld door koorts, keelpijn en andere ellende. Verschillende afspraken moesten worden afgezegd en voor het debat moest snel iemand anders worden geregeld. Gelukkig was Roel Sint in de gelegenheid om, in plaats van Henk, samen met Sham de discussie te voeren.

Roel SINT? Zit daar, zo in de week van Sinterklaasavond, niet een woordgrap in om dit stuk mooi mee af te sluiten?

Vast wel. Maar daaraan toegeven … Zó groot is die crisis nou ook weer niet.

Fijn weekend!
(… en beterschap!)

Vrij Links lijn

Vrij Links is een meerstemmig platform. Tenzij anders vermeld, spreken auteurs op persoonlijke titel.