Leestijd 3 minuten

‘Sta op, kijk niet weg!’ is een evenement tegen verharding in de samenleving, maandag 10 december in De Roode Bioscoop in Amsterdam. Het initiatief komt van Noortje en Miriam, twee Amsterdamse vrouwen die eerder dit jaar zonder aanleiding werden mishandeld, in samenwerking met Zora Duvnjak. Onder meer Hans Dagelet, Désanne van Brederode, Gökhan Aksoy en vele anderen verlenen hun medewerking. Zora Duvnjak licht het initiatief toe.

In september van dit jaar wordt een vrouw op een Amsterdamse straat mishandeld, om niks. Een andere vrouw grijpt in en belandt in het ziekenhuis. Andere passanten kijken weg.

In de hoop dat dit verandert, doen Noortje en Miriam hun verhaal in Het Parool. Ik las het en werd er beroerd van. Ik zocht ze op. Om te vragen hoe het gaat. En om mijn bewondering uit te spreken.

Voor hun moed en hun moraal.

Twee theemomenten waren genoeg om samen in actie te komen. Wij willen niet in een maatschappij leven waar mensen elkaar kwetsen, meppen, slopen. Wij willen niet in een wereld van afzijdigheid leven waar mensen ellende laten gebeuren zonder in te grijpen.

Maar hoe beginnen we onze strijd? Geld hebben we niet. En zo met z’n drietjes wordt het ook niks.

Wie van kunst en cultuur houdt, weet dat het daar niet om geld draait. Het is meer iets maken. Iets moois overbrengen of iets wat minder mooi lijkt, vanuit een mooier perspectief te benaderen. De Europese Commissie zegt het zelf ook: ‘via kunst en cultuur kun je vastgeroeste ideeën loswrikken en zorgen dat mensen anders naar iets gaan kijken, zich in elkaar verplaatsen’. En als je iets of iemand in beweging kan brengen zonder centen, dan zijn dat de kunstenaars! Zo gezegd, zo gebeurd!

Noortje, Miriam en ik wilden een evenement. Een avond vol wijsheden, muziek, theater, poëzie, tekeningen, foto’s, video, gezelligheid en moed. Bedoeld om te inspireren om verharding en geweld in onze samenleving tegen te gaan. Om betrokkenheid bij elkaar aan te moedigen.

En zo nodig ingrijpen!

Niet wegkijken, maar opstaan!

24 diverse kunstenaars hebben meteen een ja gezegd! Een gratis en belangeloze JA! voor meer betrokkenheid bij elkaar! Een JA! als een oprechte en onvoorwaardelijke NEE! tegen (zinloos) geweld.

De Roode Bioscoop stelt de locatie gratis ter beschikking. Fotograaf Marc Driessen zorgde voor een geweldige foto van ons drieën om een evenement van te maken. Milo (de Groene Amsterdammer) heeft ansichtkaarten, vlaggen en stickers ontworpen. Diana Ozon schreef een gedicht, Hans Dagelet en Manoushka Zeegelaar-Breeveld komen muziek maken, et cetera, et cetera. Ja, zo gezegd, zo gebeurd!

Kunstenaars! 24 maar liefst!

En dan lees ik afgelopen zondag het stuk van Colin van Heezik in de Volkskrant, waarin hij voor de kunst en cultuur opstaat, waarin hij zich tegen dreigend cultuurpopulisme verzet, cultuurpopulisme dat de waarde van kunst en cultuur niet alleen naar beneden haalt, maar ook beledigt en minacht. En dat is wat wij met ‘Sta op, kijk niet weg!’ juist bedoelen. Kom op voor elkaar! Kom op voor zaken die bijdragen aan het gemeenschappelijk belang. Durf te schoppen tegen de ware schoppers. En niet zoals de ware schoppers dat doen, door te schoppen en/of met dedain, maar met argumenten, met een onderbouwd tegen- of voor-verhaal. Want er is genoeg haat. En haat met haat bestrijden kent geen winnaars, slechts slachtoffers.

Noortje en Miriam werden geslagen. Nadat hun wonden een beetje geheeld waren, zijn ze opgestaan. En niet om de schoppers te haten of hen publiekelijk te lynchen. Noortje en Miriam gingen op zoek naar het waarom. Waarom iemand zomaar zo vreselijk slaat? Waarom passanten wegkijken en niet ingrijpen? Waarom? En misschien kan het anders.

Ik weet dat het anders kan. Ik weet dat het anders moet. Daarom zeg ik: Stop geweld, alle vormen van geweld! Of je dat met je vuist doet of met je venijnige woord of daad, stop daarmee! En als je geweld, alle vormen van geweld ziet gebeuren, grijp in. Sta op, kijk niet meer weg!

‘Sta op, kijk niet weg!’ begint maandag 10 december om 20:00 uur in De Roode Bioscoop te Amsterdam en is gratis toegankelijk.

Vrij Links lijn

Vrij Links is een meerstemmig platform. Tenzij anders vermeld, spreken auteurs op persoonlijke titel.