Leestijd 2 minuten

Een ‘shout-out naar iedereen die vecht voor universele rechten en de vrijheid van meningsuiting’: zo kondigt debatcentrum De Balie het festival Celebrating Dissent aan. Bijna 50 deelnemers uit 30 verschillende landen zullen van 30 augustus tot en met 1 september in Amsterdam de vrijheid vieren met lezingen, poëzie, theater, muziek, film en comedy. Het festival wordt georganiseerd in samenwerking met ex-moslimactiviste Maryam Namazie, oprichtster van de Council of Ex-Muslims of Britain.

Verschillende onderwerpen komen aan bod: een panelgesprek over het activisme van vrouwen, met onder andere voormalig Charlie Hebdo-redacteur Zineb El Rhazoui en topless-activiste Inna Shevchenko van Femen; de gevolgen van blasfemie-wetten, onder meer met Saif-Ul-Malook, advocaat van de in Pakistan ter dood veroordeelde en recent vrijgelaten Asia Bibi, en een lezing van de Britse auteur Kenan Malik over nut en nadelen van de retoriek van identiteitspolitiek. Verder zijn er bijeenkomsten over hoe islamcritici moeten laveren tussen islamisten en de alt-right; over comedy en islamofobie; de scheiding van kerk en staat, en over religieuze vrouwenonderdrukking. Ook is er een vertoning van de film ‘Neither Allah nor Master’, over secularisme in Tunesië, inclusief nagesprek met onder andere regisseur Nadia El Fani, en een filmvertoning van ‘No Longer Without You’, de voorstelling over de confrontatie tussen de Turks-Nederlandse schrijfster en actrice Nazmiye Oral en haar gelovige moeder. Het festival begint vrijdag 30 augustus met een interview-marathon.

Er zijn via De Balie kaarten te koop voor de losse programmaonderdelen, maar er zijn ook dagpassen en passe-partouts verkrijgbaar, inclusief lunch op zaterdag en zondag.

Meer weten over sprekers tijdens dit festival? Medeorganisator Maryam Namazie is op deze website geïnterviewd; ook hebben we met toestemming een bijdrage van haar vertaald en geschreven over haar Vrijheidslezing, eerder dit jaar in De Balie – daarin ook aandacht voor Halima Salat, die tijdens Celebrating Dissent meerdere keren haar opwachting zal maken. Ook Jimmy Bangash staat op het programma; hij reageerde via deze website op een opiniestuk in Het Parool. Verder hebben we onder meer aandacht besteed aan Armin Navabi, advocaat Saif-Ul-Malook en de veroordeling van Asia Bibi, net als aan de ex-moslim-comedy van Veedu en Mimzy Vidz – ook zij zijn deelnemers aan het festival.

Afbeelding: De Balie

Vrij Links lijn

Vrij Links is een meerstemmig platform. Tenzij anders vermeld, spreken auteurs op persoonlijke titel.