De Wet gedeeltelijk verbod op gezichtsbedekkende kleding, ook wel aangeduid als het ‘boerkaverbod’, ‘toont het ongemak van linkse partijen over de omgang met de islam’ schrijft NRC in het artikel ‘Boerka politieke splijtzwam voor links’. Want hoewel het Amsterdamse PvdA-raadslid Hendrik Jan Biemond als ‘gele burqa queen’ protesteerde voor het recht om het kledingstuk te dragen, reageren partijgenoten afwijzend.

NRC citeert onder meer Keklik Yücel, een van de vier initiatiefnemers van Vrij Links: ‘Als je voor een boerka kiest, draag je een vijandig politiek gedachtengoed uit. Dan ben je een reclamebord voor het salafisme en spreek je je uit tegen alles wat onze democratie mooi en inclusief maakt’, zegt zij.

Voormalig Tweede Kamerlid Zihni Özdil (GroenLinks) is weliswaar tegenstander van het verbod, ook hij ‘vindt het bijna onvoorstelbaar dat aan de linkerkant van het politieke spectrum sommigen het dragen van een boerka nu bijna presenteren als een daad van feminisme […] Je moet salafisten eens vragen wat ze van lhbti-rechten vinden.’

De volledige citaten en meer reacties zijn te lezen op de website van NRC.

 

Afbeelding: NRC

Vrij Links lijn

Vrij Links is een meerstemmig platform. Tenzij anders vermeld, spreken auteurs op persoonlijke titel.