Leestijd 3 minuten

Nog een hele dag … nog een hele dag roken en dan mag ik stoppen.

‘Mag.’ Dat is wat ik mezelf voorhoud, om het makkelijker te maken. Het is natuurlijk een kwestie van perspectief. Je geeft niet iets op … je krijgt juist vrijheid terug. Niet meer die asbak in je mond ’s ochtends, die ouwemannenreutel als je drie verdiepingen de trap hebt bestegen, niet meer die paniek ’s avonds om elf uur als je je laatste sigaret oprookt en niets meer voor de ochtend hebt.

Ja, wordt een eitje.

En jullie? Jullie nog goede voornemens?

Afvallen, aankomen, niet meer vreemdgaan, die lul van sales met zijn foute grappen niet langer het voordeel van de twijfel geven en gewoon zeggen dat hij niet grappig is …

… iets minder compromissen sluiten voordat je überhaupt gestreden hebt, dapper zijn en tegen de mores in zeggen waar het op staat ook als je eerst een shitstorm over je heen krijgt, buiten je bubbel kijken en beseffen dat de meeste Nederlanders buiten de Randstad wonen.

Ja, ik heb het tegen jullie, linkse partijen. Jullie doen je best en jullie doen een hoop goed en jullie zijn ook maar mensen. Oppositie voeren is rotwerk, het is ondankbaar. Damned if you do, doomed if you don’t. Tussen de coalitiediscipline en elkaar de vliegen afvangen blijft er meestal niet zoveel ruimte over om iets wezenlijks te bereiken. Voor je het weet smeult je verlangen om de wereld te veranderen op en blijf je achter met een ver-ast peukje in een volle asbak.

‘Verbeter de wereld, begin bij jezelf’ was ooit het credo van links. Misschien moeten we daar maar weer eens beginnen?

Ik beloof als linkse kiezer dat ik niet meer de hele wereld van jullie ga verwachten. Gratis bier bestaat niet en het is onmogelijk om het globale economische stelsel aan te pakken als Nederland alleen. Ons sociale zorgstelsel kent zijn grenzen qua draagvlak en je zult keuzes moeten maken. Huizen zijn een schaars goed en het tekort is niet van de ene dag op de andere opgelost. Besef ik allemaal en ik ben bereid jullie een kans te geven, maar dan moeten jullie ook iets opgeven.

Jullie bereidheid om het klootjesvolk onder de bus te flikkeren als die maar op groene stroom rijdt.

Jullie onwil om compromissen te sluiten omdat je principes belangrijker zijn dan de macht om daadwerkelijk iets te veranderen.

Jullie bereidheid om compromissen te sluiten en vervolgens de macht die je hebt te verkwanselen aan de baantjescarroussel.

Ik weet het, je moet roeien met de riemen die je hebt … maar je wint niet van een sloep in drie losse kano’s.

Hoog tijd om in hetzelfde schuitje te stappen. Geef ons linkse Nederlanders een keus die zinvol is, in plaats van een keus waar jullie zin in hebben.

Tijd voor één sociale, progressieve partij die misschien niet al jullie individuele idealen kan bedienen, maar die wel iets kan doen tegen Rutte en zijn wrecking crew.

Dan wordt het misschien wel een heel gelukkig nieuw jaar.

Foto via Pixabay

Vrij Links lijn

Vrij Links is een meerstemmig platform. Tenzij anders vermeld, spreken auteurs op persoonlijke titel.