Leestijd 3 minuten

De EU lijkt soms heel ver weg. Als we kijken naar de mannetjes met ambitie, zoals Hans Brusselmans, dan is die eigenlijk ook heel ver weg. Want wat hebben deze mensen, met hun baantjes waarmee ze 30.000 euro per maand krijgen, nou eigenlijk voor jou als inwoner in Nederland gedaan? Niet zo heel erg veel. Toch gaat het ook over jou, want ook jij wordt geraakt door de beslissingen die er genomen worden!

Gisteren zei Lodewijk Asscher letterlijk bij Pauw: ‘Wij kunnen iemand leveren die de baas wordt’. Hiermee doelde hij op Frans Timmermans, die eigenlijk niet het Europees Parlement in wil, maar voorzitter van de Europese Commissie wil worden.

Juist van die bazen en de macht die erbij komt kijken, wil ik af. Want het zijn die bazen die niet eerst aan jou vragen wat je wilt, maar die zonder mandaat in een commissie wel even beslissen wat het beste is. Ook over zaken die jou raken!

Een Europese samenwerking is op heel veel onderwerpen een prima plan. Denk hierbij aan het klimaat of vluchtelingen. Een samenwerking maakt ons op deze vlakken allemaal sterker. Dit kan alleen ook prima zonder dat ongekozen mensen op een troon worden gehesen in Brussel en vanuit daar de baas zijn. Want dit gaat ten koste van sociale en democratische rechten in ons eigen land.

We leven in een tijd dat mensen uitgebuit worden op de arbeidsmarkt. Ik dacht dat we het er met elkaar over eens waren dat dit nooit meer zou mogen gebeuren. We zouden allemaal op moeten staan tegen deze uitbuiting. We zouden moeten strijden voor alle arbeiders. Ja, ook die in eigen land.

En het mag, sterker nog het moet zelfs benoemd worden dat op dit moment de arbeiders tegen elkaar uitgespeeld worden. Roepen dat Nederlanders niet willen werken, is een smerige leus om er maar mee weg te kunnen komen dat mensen hierheen gehaald worden voor lage lonen en vaak in slechte woonomstandigheden terechtkomen, puur voor winsten.

Niet voor winsten van mensen. Nee, voor winsten van bedrijven en uitzendbureaus.

Ik sta pal voor de Nederlandse werknemers. Sommigen denken dat hiermee alleen witte mensen worden bedoeld. En durven dan te roepen dat ik xenofoob zou zijn. Terwijl ze eigenlijk zelf zeggen dat ik, als gekleurde vrouw, geen Nederlandse werknemer ben? Wie precies is hier nou bezig met mensen beoordelen op hun kleur dan?

Ik doe hier niet aan mee! Ik sta pal voor Nederlandse werknemers, maar ook voor werknemers elders uit de EU. Naast de uitbuiting, moeten ze vaak hun kinderen achterlaten, wat hele gezinnen ontwricht. Dat zou toch niet nodig moeten zijn om een boterham te kunnen verdienen? Landen die leeglopen omdat wij hier graag die mensen voor lage lonen aan het werk willen hebben. Puur vanuit eigenbelang … Zulke zaken moeten stoppen en vragen om regulering van de wijze waarop het nu geregeld is.

Ik omarm de diversiteit tussen de verschillende landen in de EU en daar is niets nationalistisch aan. Als je een eenheidsworst van al die landen wilt maken, kan je dat vergelijken met assimilatie, waarbij de mannen en vrouwen in pak de dominante groep – de baas – zullen zijn. Als je strijden voor soevereiniteit verwart met nationalisme, dan ben je een pion – juist van de grote macht. Je snoert mensen die terechte zorgen hebben de mond. En je zegt indirect dat diversiteit en strijden om divers te mogen zijn geen optie mag zijn.

Er valt wat te kiezen. Aan de ene kant staan de partijen te wapperen met EU-vlaggetjes en te gillen om meer EU. Totaal doorgeslagen en wegkijkend van de realiteit. Aan de andere kant staan er partijen te roepen om een Nexit, waarvan we ook allemaal weten dat dit niet zo heerlijk is als dat sommigen ons willen doen geloven.

Maar je hebt ook nog een andere keuze. Je kunt ook kiezen voor samenwerking daar waar het nodig is, maar kiezen voor minder macht en bazen vanuit Brussel.

Breek die macht, kies voor samenwerking. Kies voor eerlijk werk. Voor eerlijk loon. Kies voor de klassenstrijd en niet voor het nationalisme, maar ook niet voor misplaatste euforie over de EU.

Vrij Links lijn

Vrij Links is een meerstemmig platform. Tenzij anders vermeld, spreken auteurs op persoonlijke titel.