Vrij Links groeit. Het afgelopen jaar heeft een team van vrijwilligers hard gewerkt aan de oprichting en uitbouw van de website en stichting Vrij Links. Inmiddels hebben meer dan 75 (gast)auteurs mede vormgegeven aan een kritisch en vrijzinnig platform en staan we op het punt ons 300e artikel te publiceren. Vrij Links heeft deelgenomen aan debatten door het hele land en afgelopen juni organiseerden we een eerste eigen evenement – ‘Het Vrijheid- en Onderwijsdebat’ over Artikel 23. Kortom, een goed moment om vanuit het bestuur enkele ontwikkelingen voor en achter de schermen bij stichting Vrij Links uit te lichten.

Het nieuwe politieke seizoen is met goed nieuws van start gegaan: voormalig GroenLinks Tweede Kamerlid, historicus en publicist Zihni Özdil heeft zich aangesloten bij ons comité van aanbeveling. Met zijn creatieve, eigenzinnige en vrijzinnige geluid is Zihni een inspiratiebron binnen het politiek-maatschappelijke debat en een aanwinst voor stichting Vrij Links.

Eddy Terstall was onlangs namens Vrij Links te gast bij BNR Nieuwsradio’s Big Five over het ‘identiteitsdebat’. In een genuanceerd maar scherp gesprek met Meindert Schut ging het over identiteitspolitiek, het manifest Vrij Links en het gepolariseerde identiteitsdebat. Naast de rol van de politiek ging het ook over hoe de media met dit debat omgaan. Het werd een uur waarin Eddy zijn visie op de noodzaak van een nieuw progressief geluid kon laten horen; een geluid dat weer uitgaat van gezamenlijkheid en universele waarden.

Met de Provinciale en Europese verkiezingen als aanleiding, bespraken Eddy Terstall en Keklik Yücel diezelfde noodzaak ook in een interview over Vrij Links in FD. Keklik: ‘Wij hopen dat de linkse partijen zich door ons laten inspireren en weer echt vrijzinnig seculier worden.’

Die inspiratie beginnen we terug te zien in de landelijke politiek. Het onafhankelijke Kamerlid Femke Merel van Kooten, voorheen lid van de fractie van de Partij voor de Dieren, sloot de eerste dag van de algemene beschouwingen af met een solidair betoog. Ze pleitte voor persoonlijke vrijheid en individuele emancipatie; van hen die in schuldenlast verkeren tot de ‘vrijdenkers en Dolle Mina’s’ in de moslimgemeenschap. Ook citeerde ze uit het Vrij Links-manifest; zo pleitte ze voor een ‘open debat’ als ‘een vreedzame strijd van ideeën’, waarbij ‘het beste idee steeds aan invloed wint’.

Overigens heeft Van Kooten het niet bij woorden alleen gelaten: haar motie om ‘zorg te dragen voor goede opvang en begeleiding van geloofsverlaters’ is dinsdag 1 oktober aangenomen. Dit was ook één van de voorstellen van ex-moslims ‘Aïcha’ en ‘Jabir’ in een interview op deze site. Van Kooten heeft het kabinet gevraagd om voor het herfstreces te laten weten hoe deze motie – die overigens gesteund werd door álle linkse partijen – zal worden uitgevoerd. Wordt vervolgd …

En nog meer Vrij Links geluid in de Tweede Kamer: SP-Kamerleden Jasper van Dijk en Sadet Karabulut dienden vorige week Kamervragen in naar aanleiding van het veelbesproken manifest voor keuzevrijheid in nationaliteit van initiatiefnemer Laila Ezzeroili. In de vragen wordt gerefereerd aan een artikel van Rachid Benhammou dat is gepubliceerd op Vrij Links, over de verplichte Marokkaanse nationaliteit voor kinderen van Marokkaanse Nederlanders. ‘Onze’ eigen Asis Aynan schreef er al eerder over. Hij was ook een van de twaalf ondertekenaars van het manifest en lichtte in het achtuurjournaal van vorige week dinsdag toe waarom.

Door politici, kunstenaars, bestuurders en andere individuen te verbinden en een platform te bieden, zal Vrij Links zich blijven inzetten voor een progressief en vrijzinnig geluid in de Tweede Kamer én daarbuiten. Een vruchtbare verbinding met een diversiteit aan opvattingen kwam tot uiting op ons Vrijheid en Onderwijsdebat op 29 juni. In de dagimpressie is te zien hoe deze insteek en het vrije debat gewaardeerd werd door bezoekers en door enkele sprekers zoals Boris van der Ham (Humanistisch Verbond), Paul Haenen en de Tweede Kamerleden Peter Kwint (SP), Lisa Westerveld (GroenLinks) en Zohair el Yassini (VVD).

Deze mooie opstekers motiveren ons. We zullen het open en onbelemmerde debat blijven aanjagen. Daarbij mag het best schuren, soms móét dat zelfs, om een idee de ruimte te geven dat het verdient. Ook blijven wij de moedige individuen steunen die een strijd voor vrijheid leveren die, zolang we een vrije, open samenleving voorstaan, ons allemaal aangaat. We geloven in verandering en zullen ons inspannen om de zachte of ongehoorde stemmen naar het (politieke) podium te brengen.

Bestuur Vrij Links

Vrij Links lijn

Vrij Links is een meerstemmig platform. Tenzij anders vermeld, spreken auteurs op persoonlijke titel.