‘Wij pleiten voor een vrij en onbelemmerd debat, een levensbeschouwelijk-neutrale staat, seculier onderwijs voor alle kinderen en een herwaardering van individuele vrijheid.’ Deze zin uit het Vrij Links manifest, dat op 18 mei 2018 gepubliceerd werd in de Volkskrant, was het startsein voor een nieuwe politiek-maatschappelijke beweging, een online platform en de oprichting van Stichting Vrij Links. Hoog tijd voor een terugblik, een vooruitblik én … een eerste eigen evenement!

Op zaterdagmiddag 29 juni organiseert Stichting Vrij Links een benefiet- en debatmiddag met het thema ‘Vrijheid en Onderwijs’ in A Lab in Amsterdam. De discussie over vrijheid van onderwijs, artikel 23, wordt inmiddels in de volle breedte van het politieke en maatschappelijke spectrum gevoerd. Recent onderzoek onder het EenVandaag Opiniepanel wijst uit dat 60 procent voor afschaffing van onderwijs op basis van religie is. De Tweede Kamer debatteert binnenkort over het grondwetsartikel over de vrijheid van onderwijs. En niet alleen artikel 23 geeft aanleiding tot discussie: volgens de Onderwijsraad is er een ‘fundamentele bezinning nodig op de organisatie van het onderwijsstelsel’, want de segregatie in het onderwijs neemt op verschillende manieren steeds meer toe.

Moet Artikel 23 behouden, afgeschaft of gewijzigd worden en hoe verhoudt deze discussie zich tot andere problematiek in het onderwijs – zoals de toenemende segregatie en de vrijheid van ieder mens om invulling aan het eigen leven te geven?

Programma

Het evenement duurt van 13:00 tot 17:15 en wordt afgesloten met een borrel tot 18:00. Inloop is vanaf 12:30.

In het Vrijheid- en Onderwijsdebat op 29 juni debatteren vertegenwoordigers van diverse politieke partijen uit de Tweede Kamer over artikel 23, segregatie en individuele vrijheid in het onderwijs. Onderwijswoordvoerders Peter Kwint (SP), Judith Tielen (VVD) en Lisa Westerveld (GroenLinks) kruisen hierover de verbale degens. Debatleider is presentator Bahram Sadeghi.

Hiernaast bestaat het programma uit columns en bijdragen van publicisten en kunstenaars. Sprekers zijn onder meer journalist en auteur Erdal Balci, en oud-politicus en voorzitter van het Humanistisch Verbond Boris van der Ham.

Dagvoorzitter is Rachid Benhammou, cultureel ondernemer en auteur.

Ook de auteurs van het Vrij Links manifest – Asis Aynan, Femke Lakerveld, Eddy Terstall en Keklik Yücel – zullen uiteraard aanwezig zijn en hebben elk een kleine rol op het programma.

Tijdens de middag is er alle tijd voor een hapje, een drankje, een goed gesprek met elkaar en nadere kennismaking met de mensen achter Vrij Links.

Updates over het programma en sprekers volgen. Houd deze site in de gaten!

Tickets

Er zijn twee soorten tickets verkrijgbaar:
entreetickets voor het dagprogramma à 15 euro
benefiet-dinertickets à 45 euro (inclusief toegang tot het dagprogramma). Het diner bestaat uit een eenvoudig buffet inclusief enkele drankjes, en is een leuke gelegenheid om na te praten met de organisatie achter Vrij Links.

Sprekers

Politici in het debat:

Peter Kwint is Tweede Kamerlid voor de SP. ‘Toen ik 16 was en in de gehandicaptenzorg werkte, besloot ik lid te worden van de SP. Ik merkte dat het steeds lastiger werd om met de mensen die daar woonden leuke dingen te doen. Er was simpelweg niet genoeg personeel voor. Ik vond in de SP een trouwe bondgenoot om te knokken voor dingen die nu niet kunnen, maar die volgens mij meteen vanaf morgen wel zouden moeten kunnen. Samen vechten voor verandering, klein en groot, is in al die jaren een rode draad gebleven.’

Judith Tielen is Tweede Kamerlid voor de VVD. ‘Ik vind veel dingen interessant en bemoei me graag met van alles. Misschien wel daarom wist ik al op jonge leeftijd dat ik de politiek in wilde. Want politiek gaat over alles. En alles is politiek. Voordat de landelijke politiek lonkte, heb ik mij drie jaar ingezet in de Utrechtse gemeenteraad, naast het werk voor mijn eigen marketingadviesbureau. In de gemeentepolitiek heb ik genoten van het contact met de Utrechters. Ik heb steeds geprobeerd om ‘de dingen van het papier af te trekken’. Dat hoop ik in de landelijke politiek ook te kunnen doen.’

Lisa Westerveld is Tweede Kamerlid voor GroenLinks. ‘Al vanaf mijn studie filosofie in Nijmegen ben ik sterk betrokken in het onderwijs, eerst als voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond en daarna als voorlichter  van de Algemene Onderwijsbond. Goed onderwijs is de sleutel: het geeft alle jonge mensen kansen voor de toekomst en draagt bij aan hun vorming tot kritische burgers.’

Debatleider:  

Bahram Sadeghi is programmamaker. Met een achtergrond bij de televisie, heeft Sadeghi zich in de afgelopen jaren vooral toegelegd op het organiseren van debatten en schrijven. Sadeghi heeft geen hobby’s.

Dagvoorzitter:

Rachid Benhammou is cultureel ondernemer en freelance journalist. Hij schrijft regelmatig over niet-alledaagse zaken. In 2018 schreef hij, samen met Boris van der Ham, het boek Nieuwe Vrijdenkers, waarin voormalige moslims hun verhalen delen.

Sprekers:

Erdal Balci is als zoon van een Turkse gastarbeider op elfjarige leeftijd naar Nederland geëmigreerd. In 1999 ging hij in Turkije wonen en combineerde daar zijn journalistieke werk met het schrijven van literatuur. In 2015 keerde hij terug naar Nederland. Hij schrijft columns in de Volkskrant en in HP/De Tijd en werkt aan nieuwe boeken.

Boris van der Ham was lid van de Tweede Kamer van 2002 tot 2012. In die hoedanigheid schreef hij verschillende voorstellen om de onderwijsvrijheid aan te passen. Tegenwoordig is hij bestuurder in de zorg, de cultuur en het bedrijfsleven; en voorzitter van het Humanistisch Verbond. In 2018 schreef hij samen met Rachid Benhammou het boek Nieuwe Vrijdenkers over de positie van ex-moslims.

Auteurs Vrij Links manifest:

Asis Aynan is schrijver en docent.

Femke Lakerveld is voorzitter van stichting Vrij Links, actrice in films en televisieseries en werkzaam als adviseur en toezichthouder in de cultuursector.

Eddy Terstall is filmmaker, bekend van onder meer Hufters en Hofdames, de boekverfilming Simon en Vox Populi.

Keklik Yücel is bestuurskundige, PvdA-politica en voormalig Tweede Kamerlid.

Klik hier om uw tickets te bestellen.

Vrij Links lijn

Vrij Links is een meerstemmig platform. Tenzij anders vermeld, spreken auteurs op persoonlijke titel.