Een week geleden gooide redacteur Mathieu Peulen bij Vrij Links een – gezien de reacties – flinke steen in de vijver van het racismedebat, met zijn artikel Racisme is niet alleen wit, iedere kleur discrimineert. Het werd heel veel gelezen, kreeg grote bijval (‘eindelijk iemand die het eerlijk zegt’), en óók stevig weerwoord (‘dit is als zeggen ‘All Lives Matter’ – het is niet onwaar, maar het is een whataboutism’).

De redactie van Hollandse Zaken waardeerde het blijkbaar als krachtige aanzet tot meer debat, en nodigde hem uit als gast in de aflevering De Witte Zoektocht, afgelopen zaterdag. Samen met Louis de Freitas, Sunita Biharie, Sjors van Beek, Cristal Mead, Robert Vuijsje, Julien Linger en Ruud de Wit.

Tussen de eerste zinnen, door Mathieu Peulen:

‘Ik denk dat we de strijd tegen discriminatie samen moeten voeren en dat het een inclusieve strijd is. En wat ik merk in de afgelopen weken is dat het debat ontzettend gepolariseerd is, waarbij door een kleine groep, wit tegen zwart wordt uitgespeeld.’

en de slotwoorden, van Louis de Freitas:

‘Mijn vrienden zeiden allemaal: ‘voor heel Nederland zeggen wat je denkt? Daar kun je echt op afgeschoten worden.’ En ik dacht, maandag moet ik gewoon weer naar kantoor en heb ik interactie met mijn collega’s en iedereen.
‘Ik realiseerde me: die polarisatie waar we het over hebben, die kan je alleen maar doen als je zelf niet echt in de samenleving staat. Als politicus kun je roepen wat je wilt en de aandacht opeisen [..] Dan kun je onrealistisch zijn over welke kant we opmoeten met zijn allen. Maar als ik hier kijk? Dan zie ik geen splijting op kleur, aangezien we allemaal tegen racisme zijn.’ 

– daartussen in, tussen dat begin en einde, ontstond er iets goeds. Een echt gesprek. Zonder toedekking, zonder polarisatie.

De samenvatting:

En Julien Althuisius voor De Volkskrant: ‘Hollandse zaken was een verademing: een gesprek over een heet hangijzer zonder jij-bakken of gescheld.’

Eén gesprek zal niet ‘de’ oplossing of ‘de’ verbinding brengen. Maar laat dit gesprek er eentje van heel, heel veel meer echte gesprekken mogen zijn.

Kijk hier de hele uitzending van Hollandse Zaken: De witte zoektocht

Vrij Links lijn

Vrij Links is een meerstemmig platform. Tenzij anders vermeld, spreken auteurs op persoonlijke titel.