Alarmerende ontwikkelingen na het aantonen van een wetenschappelijke crisis binnen sommige vakgebieden van de geesteswetenschappen: een van de onderzoekers die de moed had de pijnpunten bloot te leggen, moet nu vrezen voor zijn carrière.

‘Er is een intellectuele crisis gaande in sommige vakgebieden binnen de geesteswetenschappen. Dat laat een opzienbarend experiment van de Amerikaanse filosoof dr. Peter Boghossian, wiskundige dr. James A. Lindsay en de Britse academica Helen Pluckrose zien. Zij hebben het voor elkaar gekregen om volslagen bizarre stellingen te publiceren in meerdere vooraanstaande geesteswetenschappelijke tijdschriften.’

Dit was het begin van het artikel Reeks hoaxes laat problemen in geesteswetenschappen zien dat Vrij Links op 3 oktober publiceerde.

Inmiddels lijkt het dat Peter Boghossian voor ernstige repercussies moet vrezen. Het hele verhaal, zo ver nu bekend, is hier te lezen bij Areo.

Zodra mogelijk brengen we al het volgende nieuws en een vertaling. Het baart ons in elk geval grote zorgen als zelfstandige, kritische denkers die onwetenschappelijke toestanden bloot durven leggen, niet gesteund worden door hun eigen universiteiten. Dat staat in onze ogen haaks op wat wetenschap zou moeten zijn.

Volg en steun de auteurs zelf hier: Academic Freedom or Social Justice: What Kind of University is Portland State?

Vrij Links lijn

Vrij Links is een meerstemmig platform. Tenzij anders vermeld, spreken auteurs op persoonlijke titel.