Leestijd 2 minuten

Gelukkig nieuwjaar! Op een prachtig 2019!

Of nou ja, prachtig … Als het uit de hand gelopen vreugdevuur in Scheveningen een voorteken is, dan voorspelt dat niet veel goeds.

Hoe was dit te voorkomen geweest? De burgemeester durfde niet in te grijpen uit angst voor rellen, vertelden bronnen aan de NOS. De fik moest en zou erin, want daar leeft Scheveningen een heel jaar naar toe; daar kun je dus maar beter niet tussenkomen.

Ach, het is natuurlijk te betreuren dat het zo mis is gegaan, en daar lijken de bouwers ook een behoorlijke verantwoordelijkheid in te hebben gehad. Maar bekijk het eens positief: het Scheveningse team had de wedstrijd met de buren uit Duindorp toch maar mooi gewonnen.

Het is uiteraard volkomen onredelijk. Wat maakt zo’n vreugdevuur nou zo nodig dat het ten koste van alles door moet gaan? Maar de mens leeft niet bij de rede alleen. De emotie is sterker dan het nuchtere verstand. Traditie. Overweldigd worden door de natuurkrachten. Kippenvel.

De fik erin. Waarom? Daarom!

Als het nog bij die paar bouwers in Scheveningen was gebleven, dan was deze mentaliteit te overzien geweest. Maar ook het internationale politieke toneel lijkt steeds meer op een uit de hand gelopen vreugdevuur. Zette de Amerikaanse president Donald Trump al de fik in dat beetje internationale stabiliteit dat we hadden, met de beëdiging van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro op nieuwjaarsdag, heeft de wereld er een leider bij die graag nog wat pallets bovenop het vreugdevuur gooit.

Bolsonaro heeft lak aan alles waar mensen ter linkerzijde waarde aan hechten. Zoals gelijkheid tussen mensen, ongeacht geslacht, huidskleur of geaardheid. Met de Bijbel in de ene hand en een fakkel in de andere, is hij van plan om in eigen land en internationaal behoorlijk wat plat te branden. Wat nou, bescherming van de Amazone? Wat nou, klimaatverandering? Wat nou, mensenrechtenorganisaties? De fik erin!

Waarom? Daarom!

Het is voor links een van de uitdagingen van 2019: wat kunnen we hiertegen beginnen? Met redelijke tegenargumenten komen? Wie in extase naar het vuur kijkt, is niet vatbaar voor opmerkingen dat zo’n vlammenzee ‘misschien niet zo heel verstandig’ is. Vuur met vuur bestrijden en zelf ‘de fik erin’ gaan roepen over racisme, vrouwenhaat, klimaatvernietiging? Aantrekkelijk, maar de andere kant gooit er dan graag nog wat pallets bovenop, om te zorgen dat hun vreugdevuur het hoogste blijft.

Zolang er van de linkerkant geen verhaal komt dat de mens in vervoering brengt, zal het vreugdevuur aantrekkelijk blijven. Laten we als links dus zorgen voor een écht prachtig 2019. Anders blijven we, net als de inwoners van Scheveningen, vooral angstig naar het vuur kijken en water op onze daken gooien.

Fijn weekend!

Vrij Links lijn

Vrij Links is een meerstemmig platform. Tenzij anders vermeld, spreken auteurs op persoonlijke titel.