De coronacrisis haalt het beste in ons Nederlanders naar boven. We doen massaal vrijwilligerswerk, doen boodschappen voor wildvreemden, vieren koningsdag en de iftar in ons eigen huis, en steunen lokale ondernemers. Sinds het eind van de Tweede Wereldoorlog zijn we als land niet meer zo eensgezind geweest. Politieke en sociaal-culturele verschillen lijken te vervagen. De vlag kan uit. We zijn één! Toch?

Maar niet iedereen deelt deze mening. Zo opent Babah Tarawally in zijn colum Cancel 5 december en dood twee virussen tegelijk in Trouw van 30 april de aanval op onze herwonnen eenheid.

De Nederlandse lockdown is Tarawally ‘niet intelligent’ genoeg. Daarom wil hij ‘onze braafste meester Rutte vragen om alle festiviteiten tot het einde van het jaar, inclusief dat ene grote (volks)feest in december te cancelen. Hiermee doodt hij twee virussen in een klap’. Zowel corona als het ‘steeds groter groeiende haatvirus racisme’ zou hiermee uitgeroeid worden.

Ik zou Tarawally willen vragen waar hij op doelt.

Na jarenlange strijd is Zwarte Piet uit de grote steden en van nationale TV verdwenen. Het volksfeest moest een feest voor iedereen worden en dat is grotendeels gelukt. Zijn analyse is daarmee niet alleen onjuist, zijn gekozen woorden zijn schadelijk.

Hij noemt het Sinterklaasfeest een ‘virus’ van ‘haat’ en ‘racisme’. Hij vergelijkt een feest met een ziekte. Een kankergezwel dat uitgeroeid moet worden.

Hiermee doet hij miljoenen Nederlanders die dit feest jaar in jaar uit op een liefdevolle manier vieren, tekort. Gezinnen die blij zijn met de komst van roetveegpiet worden ervan beticht racistisch te zijn, terwijl zij dit op geen enkele manier etaleren.

Ironisch: Tarawally noemt het sinterklaasfeest een ‘virus’ terwijl juist dit soort haatzaaiende woorden een wig drijven in de Nederlandse maatschappij. En dat in een tijd dat veel Nederlanders eindelijk weer beseffen dat we dichter bij elkaar moeten komen. Dat we onze overeenkomsten moeten benadrukken in plaats van onze verschillen. Lang leve onze eenheid!

Beeld: Aline Dassel

Vrij Links lijn

Vrij Links is een meerstemmig platform. Tenzij anders vermeld, spreken auteurs op persoonlijke titel.