Leestijd 2 minuten

Ik heb sinds een paar weken nieuwe buren. Het zijn VVD’ers, maar het zijn echt fatsoenlijke mensen hoor. Ik bedoel, het is even wennen maar je moet mensen nooit op de eerste indruk beoordelen.

Oké, ik moest wel een beetje lachen toen ik na het voorstellen en de vraag of ze even het toilet mochten gebruiken, ontdekte dat de nieuwe buurman zijn drol gewoon niet had weggespoeld. ‘Dat zal vast komen omdat ze geen water wilden verspillen’, zei mijn vrouw, ‘en ze hebben ook een Tesla, dus dat zijn van die klimaattypes. Mensen met principes, dat is toch mooi?’

Dat is waarschijnlijk ook waarom ze hun Tesla illegaal opladen via de lantaarnpaal. ‘Ja, daar betaal ik toch ook voor,’ schreeuwde de buurvrouw tegen de medewerker van de gemeente die de oorzaak van de brand in het stroomhuisje probeerde te achterhalen. Heeft ze wel een punt natuurlijk. Ze vervuilt ook veel minder, dus daar mag best iets tegenover staan. De gemeente heeft nu ook maar een aparte lijn voor ze aangelegd.

Hele bijzondere kinderen ook. Laatst dacht ik te zien dat eentje met zijn skateboard op mijn oprit deuken in mijn auto stond te slaan. Die knul beweerde zich daar niets meer van te herinneren.

Ook niet toen ik hem de camerabeelden liet zien. Zijn vader werd boos en meende dat zijn zoon het naar eer en geweten was vergeten. Ik voelde me wel een beetje schuldig dat ik zo doorzeurde.

Van de week betrapte ik de buurman met mijn vrouw in bed. ‘Ja maar jij was elders’, riep hij terwijl hij het raam uitklom. Ik zei nog: ‘Ga nou via de deur’, maar daar gingen mijn gordijnen al. Mijn vrouw bood haar excuses aan en vroeg mij om niet haar, maar de situatie te veroordelen. Vergissen is tenslotte menselijk en het ging erom dat we nu een oplossing moesten zoeken. Tja, wie ben ik om zo’n redelijk verzoek te weigeren. We moeten toch verder.

Vandaag stond de buurman aan de deur met een nepsnor opgeplakt. Hij beweerde dat het zijn tweelingbroer was die mijn vrouw lag te neuken. Bood zijn excuses aan voor “zijn broer” en zei dat hij die had weggestuurd en dat het nooit meer zou gebeuren. Ik dacht alleen maar: jeetje wat staat die snor hem goed.

Ja, fijne buren. Stel je voor dat het een stel socialisten of buitenlanders was geweest. Je moet er niet aan denken.

Vrij Links lijn

Vrij Links is een meerstemmig platform. Tenzij anders vermeld, spreken auteurs op persoonlijke titel.