Welkom bij het Vrij Links jaaroverzicht!

In de serie Geschiedenis van de Machtelozen besteedden we aandacht aan de kinderen die van hun ongehuwde moeders gescheiden werden en onder schrijnende omstandigheden opgroeiden in de nonnenkoosters in Ierland, aan het eerste landelijke gesticht voor levende armen in Ommen en aan de bloedzusters van de AIDS-crisis.

In het kader van de Week van het Vergeten Kind, dat aandacht vraagt voor de schrijnende toestanden in de jeugdzorg, publiceerden we een interview met ervaringsdeskundige Nienke (18). Het artikel zorgde voor veel reacties, een excuus van haar voormalige zorginstelling en droeg bij aan de meer dan 130.000 mensen die de bijbehorende petitie tekenden. En dat is nodig ook, want zoals jeugdzorgmedewerker Sunita Biharie concludeert: in ons land zijn gewoon kinderrechten geschonden.

We zetten ons in voor aanpassing van artikel 23 en fileerden de door PvdA voorgestelde wijzigingen in artikel 23. Verder publiceerden we meerdere Vrij Linkse invalshoeken op de transgenderwet, met onder andere een open dialoog tussen een voor- en tegenstander van deze wetgeving. En in samenwerking met Elsevier Weekblad en Spinoza Groep maakten we een achtdelige serie artikelen onder de noemer pleidooi voor vrijmoedigheid.

De oorlog in Oekraïne toont haarscherp wat de risico’s en gevolgen van propaganda kunnen zijn. We interviewden Anna, een in de EU woonachtige Rus, die vertelde dat ze haar ouders niet meer spreekt omdat ze in Poetins propaganda trappen. Diezelfde propaganda leidde tot een ban op Russische staatszenders RT en Sputnik. Namens de Nederlandse Vereniging van Journalisten uitte secretaris Thomas Bruning zijn zorgen.

Eddy Terstall en Remy Reuvekamp reageerden op de toenemende roep om Forum voor Democratie te verbieden met een veelgelezen opiniestuk over het verbieden van verwerpelijke ideeën.

Rondom het WK voetbal was in Qatar het, helaas, wachten op de spanning rondom homorechten en vrouwenemancipatie. Marieke Hoogwout verzamelde reacties en vroeg zich af wat we nu echt gaan doen voor de mensen om wie het gaat.

Ook de al maandenlang aanhoudende protesten tegen vrouwenonderdrukking en de theocratische dicatuur in Iran kwamen veelvuldig aan bod op Vrij Links. Zo schreef de Iraanse vluchteling Amir Maniee over Mahsa Amini, de hijab en keuzevrijheid en schreef Iraanse mensenrechtenactivist Maryam Namazie over het directe verband tussen Salman Rushdie en de vrouwen in Iran.

In de internationale media worden nu steeds vaker de resultaten van onderzoeksgroep GAMAAN aangehaald, terwijl het voor de protesten nog gangbaar was om kritiekloos de cijfers van het autoritaire regime over te nemen. In 2021 spraken we mede-oprichter Pooyan Tamimi Arab over de wijze waarop over Iran in de meria bericht werd: “Toen ik dat las, was het alsof iemand zijn sigaret in mijn oog uitdrukte”.

In het kader van onze e-Salon over De Buitenstaander schreef Joep Schrijvers met rake quotes frustratie over zelfgenoegzaam links van zich af. Op geheel eigen wijze deed de Australische komiek Tim Minchin dat ook. In deze twaalf hilarische Vrij Linkse minuten over confirmation bias neemt hij zowel complotgekkies en het wellness-rechts dat we kennen dankzij Roxane van Iperen op de hak, als het woke, zelfgenoegzame en intolerante links.

Op naar een gezond, voorspoedig en vrij 2023!

Vrij Links lijn

Vrij Links is een meerstemmig platform. Tenzij anders vermeld, spreken auteurs op persoonlijke titel.